Praksa: Studenti Poljoprivrednog fakulteta iz Banjaluke na pčelinjacima u Gradiški

Studenti su posjetili pčelinjak.


studenti unibl
Foto: Srpskainfo

Kako se izrađuju košnice, ramovi, prerađuje med, održavaju i štite od oboljenja pčelinja društva… Koja su svojstva pčelinje paše u pojedinim krajevima.

To su teme praktične nastave studenata pčelarstva Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta Banjaluka kojeg je, zajedno sa ovom ustanovom, krajem maja, organizovalo preduzeće „Košnica“ iz Gradiške te nekoliko većih pčelara u Potkozarju, prenosi Srpskainfo.

Predavač i profesor Goran Mirjanić podsjetio je da studenti Poljoprivrednog fakulteta, tokom šestog semestra imaju predmet pčelarstvo.

Oni, na praktičan način, u pčelinjacima i pogonu za preradu i pakovanje meda, uče o ovoj važnoj oblasti kojom će se, kasnije, po završetku fakulteta, često sretati.

– Teorija bez prakse, ne može. To je evidentno. Zato, koristimo svaku priliku da studentima, približimo praksu, da na terenu, u praktičnom smislu prepoznaju lekcije i teroju iz studentskog kabineta, kazao je Mirjanić za Srpskainfo.

Studenti su posjetili pčelinjak u Gornjim Podgradcima, gdje su rojevi u razvoju, namijenjeni tržištu te pčelinjak, proizvodnog karaktera, u Bistrici.

Profesor Mirjanić, zajedno sa svojim studentima posjetio je i pčelarsku farmu Gašević, gdje su se uvjerili u efekte takozvane api komore koja služi za liječenje brojnih disajnih i zdravstvenih tegoba.