Pročitajte intervju koji je Azra dala još kao studentica: “Ako možete i nekom drugom izmamiti osmijeh, učiniti da se lijepo osjeća, što da ne”

"To je tako divan način unošenja ljepote u ovaj svijet, koji se nekad čini jako tamnim i tužnim..."


spahic

U centru Sarajeva je kasno u petak naveče došlo do stravične saobraćajne nesreće, u kojoj je smrtno stradala mlada doktorica Azra Spahić. Kao doktorica medicine u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo počela je raditi početkom ove godine. No, pored odgovornog i humanog posla kojemu je bila posvećena, brojni su bili njeni interesi.

U intervjuu kojeg je Azra – tada kao studentica četvrte godine medicine u Sarajevu – dala za turističko-informativni portal Posjeti.ba, istakla je svoju ljubav prema crtanju koja se stvorila još u djetinstvu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Čak i hobi pretvarala je u nešto što joj je pomagalo u profesionalnim ostvarenjima.

 – Kada su počele obaveze na fakultetu, koje su uzimale skoro sve moje vrijeme, preusmjerila sam taj hobi na crtanje elemenata iz anatomije, fiziologije i sl. te uređivanje svojih bilješki. Prvi put kad sam imala malo više slobodnog vremena, ovog zimskog raspusta, odlučila sam ponovno početi crtati i bilo je puno bolje nego sam očekivala. Svaki novi rad mi se činio bolji od prethodnog, a takve su bile i reakcije moje okoline. Najveća podrška mi je porodica. Oni su uvijek uz mene i čvrsto vjeruju u sve što radim u životu. Puno je lakše vjerovati u sebe i napredovati kada imate takvu podršku porodice, isticala je Azra u tom prilikom.

Najčešće je slikala portrete likova iz stvarnog života, a isticala je i važnost crtanja za mentalno zdravlje.

 – Kada sam u nekom jakom stresu ili mi je tok misli prebrz, desetak minuta crtanja je sasvim dovoljno da mi se misli stalože. U toku crtanja mogu racionalnije razmišljati o situacijama koje mi inače izazivaju nemir i nelagodu, te smisliti slijedeći korak. Sigurno je umjetnost određeni vid meditacije i odmora, što je jako potrebno u struci za koju se školujem, a i u svakodnevnom životu, pričala je Azra.

Usput, nije propustila i da mladima pošalje poruku: Bavite se slikanjem, poezijom, umjetnošću…

 – To je tako divan način unošenja ljepote u ovaj svijet, koji se nekad čini jako tamnim i tužnim. Kada se bavite umjetnošću, osjećate se izolirano od toga i imate neki svoj mir. Isto tako, ako možete i nekom drugom izmamiti osmijeh, učiniti da se lijepo osjeća, što da ne? Samo treba biti uporan, prihvatiti ponekad i kritiku, a ne odmah odustati, te dijeliti sa drugima svoj rad, bez straha od odbacivanja. To što se nekome ne sviđa vaš rad, ne znači da on ne vrijedi već samo trebate promijeniti publiku, zaključila je.

Podsjetimo, u sinoćnjoj tragičnoj nesreći povrijeđene su još dvije djevojke, od kojih je jedna u izuzetno teškom stanju.

Djevojke je Mercedesom udario Armin Berberović, koji je vozio bez dozvole i pod dejstvom alkohola.

Azra Spahić nije bila samo doktorica, već i talentovana umjetnica