Poziv za mlade iz Brčko Distrikta: Politička #Odgovornost i kako je tražiti

Kroz građanski politički aktivizam, identifikovan je jedan problem – mnogi građani i građanke, pa čak i izabrani zvaničnici i zvaničnice, što na lokalnim, što na parlamentarnim izborima, ne znaju baš mnogo o funkcionisanju države i svih njenih nivoa, nadležnosti, procesa.


Young Businessman Presenting Project
Ilustracija: Envato

Praktično kazano, naučit ćete ko je za šta zadužen, čija je nadležnost park, čija rasvjeta, čija autoput, a čija EU integracije. Saznat ćete koga da pitate i koga da prozovete ako vam ne valja put, ako vam se ne sviđa poreska politika, ako vaša općina plati pola miliona maraka za postavljanje 10 klupa na glavnom trgu vaše lokalne zajednice.

Također, saznat ćete odgovor na pitanje: “KAKO?”. Kako kao građani možete učestvovati, informisati se, izvršiti pritisak kroz direktnu komunikaciju, zahtijevati, tražiti, lobirati i na kraju svih krajeva kako komunicirati s javnošću, ukoliko naša racionalna i realna očekivanja nisu ispunjena.

Također, svi učesnici radionice će biti podržani da nakon završene radionice naučeno prenesu u svoje lokalne zajednice.

175156003 1181516342301329 262578278574810361 n

Ko?

Osobe od 18 do 35 godina iz Brčko Distrikta, aktivni u lokalnim zajednicama iz kojih dolaze – studenti/ce, srednjoškolci/ke, zaposleni/e ili ne.

Društveno angažovane osobe, koje će po završetku radionica i usvojenog znanja po povratku u lokalne zajednice inicirati jednu građansku inicijativu.

Kad?

05.05.2021. – 10.05.2021. – primljeni učesnici i učesnice biti će kontaktirani do 30.04.2021.

Gdje?

Informacije o lokaciji održavanja radionice biće saopćene primljenim učesnicima, u skladu sa mjerama zaštite od širenja COVID-19 koje budu na snazi u tom trenutku.

Ko organizuje?

Ekipa okupljena oko kampanje „Sjašite“ – Šatro.info, CAT BiH & Mreža aktivističkih promjena – MAP

Šta ćete raditi?

Upoznati politički sistem Bosne i Hercegovine – od države do lokala, razjasniti ko se čime bavi i zbog čega, ko je odgovoran, a ko se pravi da nije. Osmisliti kako komunicirati s onima koji su odgovorni, šta od njih možemo i moramo tražiti. Nastaviti komunicirati i implementirati naučeno i nakon završetka radionice.

Kako se prijaviti?

Popuniti google form i poslati kratko motivaciono pismo u kojem ćete reći više o građanskoj inicijativi koju planirate inicirati nakon radionica – recite vam šta ne valja u vašoj lokalnoj zajednici i kako bi to mjenjali. Motivaciono pismo šaljete na sjasite2020@gmail.com do 30.04.2021. Također, potrebno je i da ispunite kratki formular na linku.

(Motivaciono – ne pretjerujte, nije Harvard. Do jedne stranice teksta.)

Šta se očekuje od vas?

  • Učešće svakog dana programa
  • Interes za djelovanjem u lokalnoj zajednici
  • Spremnost da inicirate jednu građansku inicijativu i uputite prema vijeću vaše opštine/grada.

Dodatne info:

  • Radionice će biti realizovane kroz neformalnu edukaciju
  • Vodiće ih stručnjaci iz oblasti vladavine zakona , medija i omladinskog rada
  • U slučaju da uslovi za održavanje radionice uživo budu mogući, organizator pokriva troškove prevoza, noćenja i ishrane tokom učešća na radionicama (pun pansion)
  • Kao što smo već naveli – ogroman broj BH građana nije upoznat sa ovom temom – pa ni od vas ne očekujemo da imate predznanje. Očekujemo energiju, volju i želju za ličnim usavršavanjem u cilju doprinosa lokalnoj zajednici iz koje dolazite.