Povratak u studentske domove: Šta očekuje sarajevske studente [FOTO+VIDEO]

Sarajevski studenti će se u domove vratiti početkom nove akademske godine, tačnije 1. septembra ili koji dan kasnije. Uprave domova u Nedžarićima i na Bjelavama su trenutno na kolektivnom godišnjem odmoru, a ekipa portala Radiosarajevo.ba posjetila je jučer studentski dom Bjelave.


Foto: Radiosarajevo.ba
Foto: Radiosarajevo.ba

U Domu su im kazali kako je priprema prostorija urađena i svi su dijelovi Doma očišćeni generalno – od krečenja prostorija, deratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije, do potpunog preuređenja određenih dijelova u paviljonima.

Međutim stanje kakvo su jučer zatekli u domu na Bjelavama i nije baš za pohvaliti. Hodnici izgledaju tamno i sablasno, na toaletima su vidno oštećeni i zidovi i odvodi. Prljavi veš i dalje se nalazi u vrećama ispred vešeraja – ima vremena do septembra…

Premda su ih iz Uprave Studentskog centra uvjeravali da nema potrebe da bilo šta snimaju i da su sva vrata zaključana, reporterska ekipa portala Radiosarajevo.ba ipak je učinila drukčije. I da, sva vrata bila su otključana.

Trenutno je najkritičnije stanje u paviljonu 2, gdje je potrebno izvršiti najviše radova, tj. izgradnje i obnove, kazali su iz Uprave. Inače, u domovima na Bjelavama i u Nedžarićima borave studenti iz svih kantona u Bosni i Hercegovini, a često mnogo njih ne dobije mjesto u domu zbog velikog broja studenata.

To umnogome ovisi i o tome iz kojeg kantona studenti dolaze, odnosno koliko taj kanton ima sredstava za subvenciju boravka studenata u domu.

U sarajevski dom Bjelave studenti se vraćaju ili tek dolaze u septembru, a ono što će ih dočekati, sudeći prema jučerašnjim prizorima, i neće biti baš sjajno.

Domu je svakako potrebna dezinfekcija i sve ostalo što je urađeno, ali nije li krajnje vrijeme da se započne obnova paviljona kako bi studenti u domu živjeli i učili u boljim uvjetima?

Potrebno im je možda više od monotonih učionica i tamnih hodnika.

Čekaju li studentske domove u Sarajevu bolji dani?

Prosudite sami.

(Radiosarajevo.ba)