Potpisan sporazum: Studentima Univerziteta u Tuzli omogućena stručna praksa na UKC Tuzla

Od 2008. godine se čeka ovakva vrstu sporazuma između Univerziteta u Tuzli i UKC Tuzla.


untz
Foto: UNTZ

U prisustvu premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića danas je potpisan okvirni sporazum kojim se omogućuje izvođenje stručne prakse studentima Medicinskog fakulteta, Farmaceutskog fakulteta i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli na klinikama Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla.

Dokument koji unaprjeđuje naučna i stručna istraživanja te reguliše praksu studenata potpisali su rektorica Univerziteta u Tuzli prof.dr.sci. Nermina Hadžigrahić i v.d. direktor JZU UKC Tuzla prof.dr.med.sc. Denijal Tulumović.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Vlada Tuzlanskog kantona je bila neka vrsta supervizora u čitavom ovom postupku, kazao je premijer Halilagić izrazivši zadovoljstvo što su već obezbijeđena sredstva u Budžetu TK za realizaciju ovog sporazuma.

 – Sama činjenica da smo od 2008. godine čekali ovakvu vrstu sporazuma između naše dvije najznačajnije ustanove, i za Tuzlanski kantona i za građane Tuzlanskog kantona, dovoljno govori sama o sebi, rekao je premijer Halilagić napomenuvši da će Vlada TK nastaviti insistirati da ove dvije ključne ustanove za TK poboljšaju svoju saradnju i podignu je na najviši mogući nivo, u interesu građana TK.

Potpisivanje okvirnog sporazuma o akademskoj, naučno i poslovno-tehničkoj saradnji između Univerziteta u Tuzli i Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla prema riječima rektorice Hadžigrahić nastavak je dosadašnje uspješne saradnje.

 – Značajan je to iskorak, bitan ne samo za naše studente biomedicinskih i zdravstvenih i nekih drugih naučnih oblasti, jer naši studenti tamo stiču značajna znanje i vještine iz kliničkih disciplina, nego predstavlja korak naprijed u naučno istraživačkom radu, u zajedničkom istupanju i zajedničkim projektima u toj oblasti, istaknula je rektorica Hadžigrahić.

Zadovoljstvo nije skrivao ni direktor Tulumović rekavši da je sporazum dobar temelj za iskorak, kako u akademskom tako i u stručnom i naučnom izlasku UKC-a Tuzla ne samo u okvirima Bosne i Hercegovine nego i Evrope i čitavog svijeta, piše Tuzlainfo.ba.

 – Poznato vam je da najveći broj stručnjaka iz UKC-a Tuzla učestvuje aktivno u pisanju naučnih radova. Na ovaj način mi ćemo biti prepoznatljivi i moći ćemo da apliciramo na projekte Evropske unije i projekte u kojima će naši stručnjaci znati dati svoj maksimalan doprinos, kazao je direktor Tulumović naglasivši da je Vlada Tuzlanskog kantona prepoznala probleme koje ima JZU UKC Tuzla i izdvojila značajna sredstva kroz dva projekta za nabavku nove opreme.