Fuchs: Diplome ovog univerziteta u BiH vrijedit će u cijeloj EU

Fuchs je poručio kako će snažno podržati proces akreditacije kako bi diplome bile priznate u EU.


fuchs
Foto: Vlada RH

 – Uskoro krećemo u proces kompletnog akreditiranja Sveučilišta u Mostaru od strane Hrvatske agencije za znanost i visoko obrazovanje, a kad cijeli proces bude završen, diplome izdane od strane Sveučilišta u Mostaru bit će automatski priznate u Hrvatskoj, a samim time i u Europskoj uniji, poručio je na sastanku u Mostaru ministar obrazovanja i znanosti u Vladi Republike Hrvatske Radovan Fuchs.

On je dodao da će druge institucije, koje nisu akreditirane, morati prolaziti put priznavanja, odnosno verifikacije.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Potpuno akreditiranje je jedan složen proces. Tu se nakon provedenog audita moraju ispraviti neki segmenti, od funkcioniranja, kako administrativnog, tako i akademskog djelovanja, ali siguran sam da će proces ići u dobrom smjeru i relativno brzo, dodao je.

Fuchs je ovo poručio nakon sastanka koji je održao sa predsjednikom HDZ-a BiH i HNS-a BiH Draganom Čovićem.

 – U tom pogledu bit će organiziran i skup u Neumu čiji će naglasak ove godine biti visoko obrazovanje i znanost, a svakako da će naše Sveučilište nastaviti suradnu sa resornim ministarstvom u Vladi RH, rekao je Čović.

On je poručio kako će snažno podržati proces akreditacije kako bi diplome bile automatski priznate u Hrvatskoj i Europskoj uniji, piše Bljesak.info.

 – To je jedan veliki proces za Sveučilište i ja sam siguran da će cijeli proces teći glatko i bez problema, dodao je.

Fuchs je također dodao kako je visoko obrazovanje dobilo veliku priliku kada je BiH dobila kandidatski status za EU.

 – Ja sam imao priliku sudjelovati u ekipi koja je pregovarala pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, i u poglavlju 25, obrazovanje i znanost, iako taj dio nije tvrdo reguliran aki-jem, pregovori su trajali dugo, jer morate uspostaviti čitav niz stvari u vlastitom sustavu kako bi bili prihvatljivi da se integrirate u europski obrazovni i znanstveni prostor, dodao je.

Naveo je kako BIH može računati na pomoć Hrvatske.

 – Mi ćemo na tom putu i u tim segmentima pomagati BiH, bez daljnjega, tu smo da u svakoj prilici pružimo savjet i da prepustimo neka od naših iskustava direktno. Ono što je predmet razgovora i ovog posjeta je daljnja suradnja i unaprijeđenje funkcioniranja i u akademskom i znanstvenom smislu između Sveučilišta u Mostaru i ministarstva obrazovanja i znanosti Vlade RH, poručio je hrvatski ministar.

Dodao je kako Sveučilište u Mostaru ima priliku povući značajna sredstva iz EU fondova.

 – Sveučilište ima jedinstvenu priliku dobivanjem statusa kandidata za EU Bosne i Hercegovine da povuče značajnija sredstva iz fonodva koji su na rapspolagnaju, a to znači da se čitav sustav Sveučilišta dodatno može unaprijediti i ući u alijanse europskih sveučilišta, što je danas trend u cijeloj EU, poručio je Fuchs.