Potpisan Sporazum o saradnji između Univerziteta u Tuzli i BHAAAS

Univerzitet u Tuzli potpisao je u utorak, 24.05.2016. godine, Sporazum o saradnji s Bosanskohercegovačko–Američkom Akademijom nauka i umjetnosti (BHAAAS), a s ciljem unapređenja kvaliteta nastavnog procesa i naučno-istraživačkog rada dvije institucije.


Foto: UNTZ
Foto: UNTZ

Sastanku su prisustvovali prof.dr.sc. Aida Crnkić, v.d. rektora Univerziteta u Tuzli, prof.dr.sc. Farid Ljuca, prorektor za naučno-istraživački rad Univerziteta, te predstavnici BHAAS-a, prof.dr.sc. Gordan Srkalović i prof.dr.sc. Esad Boškailo.

Bosanskohercegovačka–Američka Akademija nauka i umjetnosti (BHAAAS) je međunarodno afirmirana institucija, čija je misija širenje i razvoj nauke i umjetnosti u bosanskohercegovačkoj dijaspori u SAD i Kanadi. BHAAAS ima namjeru da poveže bosanskohercegovačke naučnike, umjetnike i pojedince istaknute u svojim profesionalnim oblastima, kao i da gradi mostove saradnje s domovinom, saopšteno je iz Univerziteta u Tuzli.

– Univerzitet i BHAAAS radiće na uspostavljanju međusobne stručne i naučne saradnje poput organiziranja pozvanih predavanja, kongresa, simpozija, mentorskih programa i sudjelovanja u naučno-istraživačkim projektima, istakla je prof.dr.sc. Aida Crnkić, v.d. rektora, i dodala da je ovo izvanredna prilika za akademsku zajednicu Univerziteta u Tuzli da razmjene svoja znanja i iskustva sa istaknutim bosansko-hercegovačkim stručnjacima i naučnicima u dijaspori.

(STUDOMAT.ba)