Nekategorisano

Poslodavac za primjer: Svi radnici će dobiti u prosjeku po 425.000 KM

Pravi direktor je onaj koji radnike stavi u istu ravan sa sobom, a turski preduzetnik Nevzat Aydin najbolji je primjer takvog poslodavca koji je odlučio da dobit od prodaje firme podijeli sa zaposlenima i to tolikim iznosima da će nekima promijeniti život.


yemeksepetini nevzat aydin

Nevzat Aydin, suosnivač i glavni direktor turske kompanije za dostavu hrane Yemeksepeti, odlučio je da dobit od prodaje firme podijeli sa svojim radnicima. Radi se o 27 miliona dolara (oko 48 miliona KM), od ukupno 589 miliona za koliko je Aydin svoju firmu prodao njemačkoj kompaniji Delivery Hero.

Nevzat je svoj potez objasnio vrlo jednostavno – i radnici zaslužuju dio kolača.

– Moja kompanija, koja je osnovana prije 15 godina, nije uspjeh ostvarila preko noći. Svi oni su u tome učestvovali, svojim vještinama i napornim radom, rekao je Aydin za CNN.

Dobit ostvarenu prodajom šef dijeli sa 114 radnika, čije plate inače iznose od 1.000 do 2.000 dolara, a svaki od njih dobiće u prosjeku oko 237.000 dolara (oko 425.000 KM).

Koliko će tačno svakome od njih leći na račun, šef će, kako je najavio, odrediti na osnovu staža, pojedinačnog doprinosa kompaniji te potencijala koji svaki od radnika donosi budućnosti kompanije.

– Znao sam da šef planira da nas nagradi, ali nisam imao ni približnu predstavu o kakvom se iznosu radi. Kad nam je saopštio svoju odluku, bio je to vrlo emotivan trenutak za nas. Ovaj iznos mnogima će od nas uveliko promijeniti život, rekao je Nedim Nahmias, jedan od zaposlenih koji je svoju karijeru u kompaniji Yemeksepeti započeo prije 10 godina kao operater u pozivnom centru.

Kompanija Yemeksepeti jedan je od najuspješnijih turskih brendova, a posluje i u drugim zemljama, između ostalih i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji, Libanu i Jordanu.

Šef o kojem trenutno svi pričaju svoju je odluku najprije objavio u turskim novinama Hurriet, gdje je takođe izjavio i to da ostaje na čelu kompanije, kao i da ulazi u upravni odbor firme Delivery Hero.

– Vjerujem u timski rad i čvrsto sam uvjeren da uspjeh ima puno bolji ukus kada se dijeli s onima s kojima ste ga ostvarili, rekao je Aydin.

(BIZLife.rs)