Posao.ba: Počelo je najveće istraživanje o najpoželjnijim kompanijama za rad u BiH

Vodeći portal za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini – Posao.ba već desetu godinu zaredom organizira najveće istraživanje o percepciji najpoželjnijih kompanija na području BiH.


Proglašenju najpoželjnijih poslodavaca u našoj zemlji prethodi višemjesečno online istraživanje dostupno javnosti, koja daje svoj glas i ocjenjuje koje kompanije su prema njihovom mišljenju i iskustvu najatraktivnije za rad.

Advertisements

Priznanje Najpoželjniji poslodavac je rezultat, odnosno potvrda snage brenda svakog poslodavca ponaosob, s obzirom na to da se ne može kupiti niti steći bilo kojim putem osim na osnovu glasova ispitanika, u čemu se i ogleda njegova vrijednost.

Advertisements

Šta je brend poslodavca i koliko znamo o njemu?

Istraživanje provedeno na LinkedInu, te podaci kompanije Universum, globalnog lidera na polju employer brandinga, pokazuju da jak brend kompanije smanjuje troškove novih zapošljavanja za polovinu, kao i broj otkaza od strane zaposlenih za 28 posto.

Osamdeset tri posto regrutera smatra da je snažan brend poslodavca presudan faktor u zapošljavanju vrhunskih talenata, dok je vjerovatnoća dva puta veća da će kandidati razmatrati zaposlenje u kompaniji koja ima dobro izgrađen brend.

Tačnije, 61 posto kandidata mlađih od 40 godina razmatrat će ponudu za posao u odnosu na to kakvu reputaciju kompanija nosi sa sobom.

Situacija na tržištu rada BiH nije mnogo drukčija u odnosu na globalne trendove, s obzirom na to da se kompanije sve više susreću s problemima pronalaska i zadržavanja odgovarajućih zaposlenika. Problem postaje još veći prilikom pronalaska vrhunskih talenata i iznalaženja načina njihovog privlačenja i motiviranja za ostanak u kompaniji.

Na konkurentnom tržištu, kandidati s iskustvom i traženim vještinama imaju slobodu izbora poslodavca kod kojeg žele raditi, dok se između kompanija vodi sve veća borba za njima, a njihovi napori i resursi sve više usmjeravaju na pridobivanje i zadržavanje onih najboljih.

Kako priznanje Najpoželjniji poslodavac doprinosi izgradnji snažnog brenda kompanije?

Priznanje Najpoželjniji poslodavac omogućuje kompaniji da se pozicionira u svijesti poslotražioca kao mjesto na kojem bi oni željeli raditi i napredovati, doprinosi jačanju atraktivnosti kompanije i vrijednosti njenog brenda iz ugla javnosti i njenih budućih zaposlenika, dok postojećim zaposlenicima daje potvrdu da rade na najpoželjnijem mjestu na tržištu rada u Bosni i Hercegovini, što doprinosi njihovom općem zadovoljstvu i povećanoj produktivnosti i motivaciji na radnom mjestu.

Neke od najvećih kompanija u BiH bili su dobitnici priznanja Najpoželjniji poslodavac proteklih godina.

Učesnike istraživanja očekuju vrijedne nagrade

Učešćem u istraživanju koje traje 2,5 mjeseca, ispitanici imaju priliku osvojiti i vrijedne nagrade.

Dovoljno je posjetiti Posao.ba ili otići direktno na link istraživanja, izdvojiti 5-7 minuta za popunjavanje ankete i time osigurati šansu da osvojite 3 Vivax Fly Smartphonea ili glavnu nagradu – ASUS Notebook.

Imena dobitnika nagrada bit će objavljivana svakih 15 dana tokom trajanja istraživanja.

Nagradni fond istraživanja osiguran je pokroviteljstvom kompanije eKupi.ba.

(STUDOMAT.ba)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!