Poletjeli su! Banja Luka dobila finaliste, neka se spremi Tuzla

Poletjeli su! Banja Luka je u četvrtak dobila pobjednike prvih ovogodišnjih bh. kvalifikacija takmičenja u bacanju papirnatih aviona Red Bull Paper Wings.


paperwings banja luka
Foto: Sulejman Omerbašić

Papirnati avion Danijela Granolića ostvario je najduže vrijeme letenja (8.31 sekundu). Malo kraće u zraku se zadržao avion Vladimira Trbića (7.50 sekundi), dok je kao trećeplasirana, sa 6.73 sekunde, završila papirnata letjelica Srđana Stojanovića.

je apsolvent master studija na Mašinskom fakultetu. Do sada se takmičio dva puta. Prvi put 2012. nije ostvario zavidan rezultat, ali je tri godine kasnije osvojio prvo mjesto u disciplini najduže zadržavanje aviona u letu (duže od 13 sekundi). Zatim je na državnom finalu u Sarajevu osvojio drugo mjesto. Voli letenje, a plan mu je uskoro i obučavati se za paraglajding.

U kategoriji “najveća razdaljina” slavio je Vladimir Trbić sa 27.39 metara. Ovaj Banjalučanin je student PMF-a. Takmiči se drugi put. I ranije je slavio, a njegov avion tada je letio duže od 28 metara. Kaže da ljubav prema avionima od papira gaji još iz mlađih dana. Još kao dječak je s njima eksperimentisao, dok, kako navodi, u posljednje vrijeme baš i ne pronalazi vremena za svoj hobi.

paperwings banjaluka
Foto: Sulejman Omerbašić

Drugi u ovoj kategoriji bio je Đorđe Mavrak čiji je avion letio 21.48 metara, a Jovanu Trifkanoviću pripalo je treće mjesto. Njegov avion postigao je razdaljinu od 19.09 metara.

Pobjednici Granolić i Trbić sebi su na ovaj način otvorili put ka državnom finalu krajem marta u Sarajevu, a možda i velikom svjetskom finalu koje će se u maju održati u austrijskom Hangaru-7 u Salzburgu, mjestu poznatom i po tome što čuva eksponate nekih od najspektakularnijih letjelica na svijetu.

Podsjećamo, kategorija “Akrobatska vještina” se realizira online pa su studenti pozvani da o tome snime i kratki Instagram video, a sve informacije mogu pronaći na zvaničnoj stranici takmičenja.

Također, ove godine studenti imaju mogućnost “letačke vještine” dići na novi nivo tako što će instaliranjem aplikacije moći naučiti kako ispravno presaviti papirnate avione, pratiti sve rezultate, ali i takmičiti se u zabavnoj igri koja će im povećati šanse da, ukoliko završe kao nabolje rangirani, osvoje posebno Red Bull Air Race vikend iskustvo zajedno sa pobjednicima u glavne tri kategorije.

Takmičenje se nastavlja u Tuzli 26.2. (univerzitetska sala). Zatim je na rasporedu Mostar 6.3. (Sportska dvorana Sjeverni logor – Univerzitet Džemal Bijedić), Sarajevo 14.3. (Sportska dvorana Grbavica) te Istočno Sarajevo 21.3. 2019. (Sportska dvorana Peki, Pale).

BiH je na velikom svjetskom finalu u austrijskom Salzburgu već imala predstavnike i to četiri puta, a najveći uspjeh 2012. ostvario je Almir Kišija sa drugim mjestom u kategoriji “Najduža razdaljina”, dok je peto mjesto u disciplini “Najduže vrijeme” ostvario Vladimir Stanić.

Sve informacije o takmičenju možete pronaći na paperwings.redbull.com/ba-bs/

(STUDOMAT.ba)