Pokušajte i vi: Studentici Loreni heklanje služi kao psihoterapija

Ljubav prema ovoj tehnici prenijela joj je baka i zahvaljujući njoj ova 24-godišnjakinja danas svakodnevno stvara predivne modne dodatke.


h
Foto: Instagram

Heklanje je tradicionalna vještina koja se sve više vraća u naše živote, a nije joj uspjela odoljeti ni studentica Lorena Strmota. Ljubav prema ovoj tehnici prenijela joj je baka i zahvaljujući njoj ova 24-godišnjakinja danas svakodnevno stvara predivne modne dodatke.

U maloj kreativnoj radionici Lorene Strmota nastaju heklana i pletena, možemo reći, umjetnička djela. Vještina je to koja nije jednostavna i za koju je potrebno puno vremena i strpljenja, ali unikati koji nastanu uistinu su neprocjenjivi, pišu novosti.hr.

Sve je počelo, kaže, sasvim slučajno kada ju je prije godinu dana prijateljica pitala kako se radi određeni vez.

-Moja baka se jako dugo bavi time pa sam odlučila nju pitati za savjet. Ona je pristala pokazati taj vez, a dok je to radila ja sam je snimala jer je i mene zanimalo, priča Lorena i dodaje kako joj je poslije toga baka „uvalila” iglu i konac u ruke i rekla neka se ona okuša u tome. Iako je na početku to odbijala, zanimanje za ovu vrstu ručnog rada postajalo je sve veće.

-Sjedila sam kod kuće i polako sve sama pokušavala. Počela sam istraživati na YouTubeu i Instagramu, a baka mi je pomagala sa završnim vezom jer sam s time imala problema, ističe ova mlada studentica zadnje godine Socijalnog rada u Osijeku čiji se radovi mogu pronaći na Instagram profilu Crochet by Lorena.

Kada je već „ispekla zanat”, počela je najprije raditi trake za kosu jer su one bile dosta jednostavne. S njih se prebacila na dekice, zatim je počela raditi kape i zepice za bebe, a danas radi torbe, naušnice pa čak i beretke. Sve radi vlastitim rukama od stopostotne ili akrilne vune te pamučnih traka za torbe.

Heklanje i pletenje oduzimaju joj većinu slobodnog vremena, ali svojevrsna joj je to terapija, kaže. Nekada zna raditi i po 5,6 sati dnevno, a rijetko kada se dogodi dan da svojim rukama i prstima ništa ne napravi, naročito ovih mjeseci u posljednjem semestru fakulteta kada ima samo praksu.

Jedan od glavnih razloga leži u tome i to što svaku ideju na koju naiđe na Internetu mora pokušati napraviti.

Dosta svojih radova poklonim prijateljicama, mami i sestri, a povratne informacije su jako dobre. Svima se sviđa moj rad, kažu da sam jako kreativna i da to nisu nigdje vidjeli. Stalno mi šalju neke nove prijedloge i potiču me da se time nastavim baviti, često kažu i da sam promašila zanimanje, dodaje kroz smijeh mlada Vinkovčanka koja ne krije svoje afinitete da u budućnosti svoj hobi pretvori u nešto ozbiljnije.