Početak reforme javnog prijevoza KS: Studenti mogu preuzeti elektronske karte

U narednom periodu se očekuju i dodatna digitalna rješenja za olakšano korištenje i unapređenje javnog prevoza.


a man wearing winter clothes at the station is about to get on the train with his bicycle
Ilustracija: Envato

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta uručio je danas srednjoškolcima prve elektronske karte za javni prijevoz i time ozvaničio reformu javnog prijevoza.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je u okviru reforme javnog prevoza i promjene tarifnog sistema sprovelo aktivnosti za izradu elektronskih karata za javni prevoz.
Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta posjetio je Udruženje za slijepa i slabovidna lica KS i prve elektronske karte dodijelio članovima ovog udruženja, i sa njima razgovarao o svim rješenjima koja su neophodna za razvoj prijevoza, kako bi slijepim i slabovidnim licima bilo olakšano njegovo korištenje u KS.

Nakon toga, ministar Šteta je na prodajnom mjestu Ilidža, srednjoškolcima uručio elektronske karte, te i zvanično najavio podjelu karata za učenike i studente, kao prvim kategorijama koje će koristiti ove karte.

– Zadovoljan sam što smo došli u ovu fazu. Od danas počinje podjela elektronskih karata učenicima i studentima koji su ranije predali svoje zahtjeve. Proces reforme javnog prevoza i tarifnog sistema je dug, ali važno je da se ideje realizuju i razvijaju. Njihovom konačnom realizacijom bit će promijenjena slika Sarajeva, a svima će nam ostati trajne vrijednosti i kvalitetniji javni prevoz. Nastavljamo sa realizacijom svih aktivnosti kako bismo došli do konačnog cilja – javnog prevoza kakav zaslužujemo, istakao je ministar Šteta.

Elektronske karte će važiti u oba prevoznika za sve spomenute kategorije.

U narednom periodu se očekuju i dodatna digitalna rješenja za olakšano korištenje i unapređenje javnog prevoza.

Sljedeća kategorija za koju će se prikupljati dokumentacija je kategorija penzionera, a o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena.

Upute srednjoškolcima i studentima

Iz preduzeća GRAS su saopćili da je izdavanje elektronskih karata preostalim srednjoškolcima i redovnim studentima počelo 14. maja. Karte će moći preuzeti, kako je navedeno, isključivo na prodajnom mjestu na kojem su predali dokumentaciju za izradu karata.

Ukazano je da se prilikom preuzimanja karata mora dostaviti kopija potvrde s fotografijom koja se trenutno koristi za prijevoz. Prodajna mjesta Ćumurija, Otoka i Ilidža će raditi subotom od 8 do 13:30 sati, a radnim danima od 7 do 15 sati.

Naglašeno je da je rok za preuzimanje karata do 27. maja, nakon čega će srednjoškolci i studenti moći isključivo koristiti elektronske karte, prenosi Klix.

Oni koji nisu predali dokumente za izdavanje ovih karata, to mogu učiniti na prodajnim mjestima Ćumurija, Otoka i Ilidža svakim radnim danom od 7 do 15 sati najkasnije do 27. maja, saopćili su iz GRAS-a.