Plaćena praksa za studente: Grad Banjaluka i univerzitet proširuju saradnju

Dogovoreno je i da studenti imaju mentore koji biti odgovorni za njih, kako bi stekli što bolje znanje.


Foto: Envato

Povećanje praktičnog dijela nastave jedan je od naših primarnih ciljeva, istakao je na konferenciji za medije rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Ganjanin, nakon sastanka sa predsjednikom Skupštine grada Banjaluka Mladenom Ilićem koji je održan danas u Gradskoj upravi.

Advertisements

Ganjanin je istakao zahvalnost Gradu na obećanoj proširenoj saradnju obavljanja studentske prakse, koja podrazumijeva da studenti završnih godina provode vrijeme i stiču nova znanja u Gradskoj upravi.

– Obećan je i odgovarajući honorar za studentsku praksu, studenti neće volontirati, dogovoreno je i da studenti imaju mentore koji biti odgovorni za njih, kako bi stekli što bolje znanje, istakao je Ganjanin.

Spremnost na proširenje saradnje Univerziteta i Grada istakao je i predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić.

– Grad je i prije imao ugovor za Univerzitetom o praksi, ali je zainteresovanost studenata bila mala. Ideja je sada da subvencionišemo njihove troškove, plaćanjem prevoza, toplog obroka, ali i da uvedemo mjesečnu naknadu, kako bi pored učenja mogli i da zarade, objasnio je on.

Cilj prakse je da studenti steknu nova iskustva i da uz mentore nauče o samoj Gradskoj upravi i njenom funkcionisanju.

Advertisements

– Hoćemo da studenti vide da li im se lokalna samouprava dopada, dodao je Ilić.

Naveo je i da se na sastanku sa predstavnicima Univerziteta raspravljalo i o drugim projektima, a najavio je još jedan sastanak u budućnosti.

– Održaćemo još jedan sastanak na kojem će se govoriti o konkretnim iznosima, to će biti za otprilike 15 dana, nakon usvajanja Rebalansa budžeta, objasnio je on.

O Rebalansu budžeta će se raspravljati nakon održavanja opštih izbora u nedjelju, 2. oktobra, piše bl-portal.com

– Termin za narednu sjednicu Skupštine će biti utvrđen na sjednici Kolegijuma koja će biti održana 5. oktobra, zaključio je Ilić.