PFSA: Konferencija “550 godina Ahdname”

28. maja navršit će se tačno 550 godina od kada je sultan Mehmed II Fatih, nakon osvajanja Bosne 1463. godine, bosanskim franjevcima na polju Milodražu kod Kiseljaka izdao čuvenu Ahdnamu. Po mnogima, najstariji dokument o ljudskim pravima u historiji i danas se čuva u Franjevačkom samostanu u Fojnici.


28. maja navršit će se tačno 550 godina od kada je sultan Mehmed II Fatih, nakon osvajanja Bosne 1463. godine, bosanskim franjevcima na polju Milodražu kod Kiseljaka izdao čuvenu Ahdnamu. Po mnogima, najstariji dokument o ljudskim pravima u historiji i danas se čuva u Franjevačkom samostanu u Fojnici.

Advertisements

ahdnama_dokumentPovodom 550. godišnjice Ahdname na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 28. maja sa početkom u 9:30 sati u Sali za sjednice će se održati konferencija “550 godina Ahdname”.

Advertisements

Na konferenciji će učestvovati nastavnici i saradnici Katedre za historiju prava i komparativno pravo, kao i nastavnici sa Pravnog i Teološkog fakulteta Univerziteta u Istanbulu.

Svi zainteresirani za prisustvo na Konferenciji mogu se javiti najkasnije do ponedjeljka 27. maja 2013. na jednu od sljedećih e-mail adresa:
e.memisevic@pfsa.unsa.ba ili ehlimanam@yahoo.com.

(STUDOMAT.ba)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!