Pet stvari koje zauvijek pamtimo o svojim roditeljima

Djeca pamte puno toga i ono što dožive u djetinjstvu uveliko oblikuje njihov odrasli život i odnos prema sebi i drugima.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ali, ovih pet stvari će djeca sigurno uvijek pamtiti o svojim roditeljima:

Advertisements

1. Trenutke kada su se zbog vas osjećali sigurnima (ali i nesigurnima)

Djeca su izrazito osjetljiva i dok su mali neprestano osjećaju potrebu da budu zaštićeni. Vaša djeca sigurno će pamtiti kako ste tjerali čudovišta ispod kreveta i grlili ih nakon noćnih mora, piše Time. Ali sjećat će se i trenutaka kada ste vikali na njih, a niste imali pravo. To su trenuci kada će se vaš karakter pretvoriti u čudovište kojeg se boje.

2. Trenutaka kada ste im se potpuno posvetili

Kažu da kada vas dijete stalno zove da se igrate s njime, da premalo dobiva roditeljske pažnje. Kada ostavite sve, i suđe i veš i mobitel i posvetite se svom djetetu, ono će to osjetiti. Igrat ćete se s njim. Radit ćete nešto s njim. To su trenuci kada ćete stvoriti uspomene. Njihove uspomene kojih će se vjerovatno sjećati cijeli život.

3. Način na koji se ophodite sa svojim supružnikom

Najbolji način da dijete naučite šta je ljubav je da se prema svom partneru odnosite s ljubavlju i poštovanjem. Način na koji postupate s njim duboko će utjecati na njihovo ponašanje u paru u budućnosti. Vi mu postavljate standard šta je normalno, prihvatljivo i neprihvatljivo ponašanje. Pokažite djetetu svoju sreću, ali i ljutnju i tugu.

Advertisements

4. Vaše riječi potpore ali i kritike

Sve glasnije dječji psiholozi ističu da stalno govorenje “bravo” ne pomaže djeci. Dapače. Može im i naštetiti. Ali nije dobro da riječi potpore, podrške i poticaja izostaju. To su riječi koje ih guraju, jačaju njihovo samopouzdanje i vjeru da mogu ostvariti ono što žele.

Vaša kritika će im se možda još više usjeći u pamćenje. To su riječi koje bole i ako budete grubi, utjecat će na njihov odnos prema vama i samima sebi. Iako je vaš zadatak da formirate djecu, čak i ako imate kritiku, radite to s riječima punima ljubavi i ohrabrenja.  Znate li koji je najveći problem većine roditelja?

5. Vaše porodične tradicije

Način na koji slavite neki praznik vjerovatno će biti način na koji će i vaše dijete kada odraste željeti slaviti. Kroz porodične tradicije ono stječe lijepe uspomene koje želi ponavljati. Uostalom, djeca vole predvidljive stvari. Sami stvorite svoje tradicije slavljenja rođendana, sedmičnih izleta, godišnjih odmora i sl. i pobrinite se da to ostanu lijepe uspomene.

(BUKA)