Pet efikasnih načina da prekineš ovisnost o mobilnom telefonu

Ovisnost o telefonu čest je problem s kojim se većina nas suočava. Isprobaj ovih pet efikasnih načina kako prevazići ovisnost i živjeti svoj život izvan ekrana mobilnog telefona.


Woman with phone make selfie in bed.

Kad god se pokušaš fokusirati na nešto ili se trudiš završiti važan zadatak, uvijek postoji to stalno digitalno ometanje, koje dolazi sa tvog mobilnog telefona. Imaš potrebu da ga vrlo često provjeravaš i budeš u toku sa svijetom. Iako ga uzmeš u ruke s namjerom da samo minutu provjeriš svoje poruke, notifikacije, na kraju provedeš sat vremena listajući društvene mreže ili se prepuštajući internet kupovini, prenosi ultra.ba.

Iako većina ljudi tvrdi da im je navika provjeravati svoj telefon pod kontrolom, nesvjesno su ipak ovisni o svom telefonu, jer ga ne mogu odložiti kad ga uzmu u ruke. Evo kako da se riješiš ovisnosti o telefonu!

Isključi notifikacije

Ono što ti najviše odvlači pažnju, kada si usred važnog zadatka je kada ti telefon zazvoni sa porukom za notifikacije sa društvenih mreža i ne možeš se oduprijeti znatiželji, a onda se nađeš kako satima nakon toga listaš društvene mreže. Zato isključi notifikacije!

notifications 1616082866