Pčele službeno proglašene najvažnijim bićima na Zemlji

Međunarodni Earthwatch Institut je na posljednjem sastanku u londonskom društvu Royal Geographical proglasio pčele najvažnijim bićima na planeti Zemlji!


bees 1571680315

Sedamdeset posto svjetske poljoprivrede ovisi isključivo o pčelama, a oprašivanje možda i najvažnija funkcija pčela koja omogućuje razmnožavanje biljaka. Bez pčela fauna na Zemlji bi polako počela nestajati, prenosi x-ica.com.

Studiju je provelo nekoliko univerziteta, a jedan detalj je posebno zanimljiv. Pčele su jedina živa bića koje ne nose nikakvu vrstu patogena – ni funguse, ni viruse, ni bakterije.

Zabrinjava podatak kako je pčela sve manje. Jedna od studija otkrila je da je u proteklih nekoliko godina nestalo 90 posto populacije pčela.

Glavni razlozi smanjenja broja pčela jesu nekontrolirana upotreba pesticida, nedostatak cvijeća i krčenje šuma. Brojni aktivisti iz ovog razloga zahtijevaju da se odmah zabrani uporaba pesticida, te da se počnu koristiti prirodne alternative, a zdravlje i opstanak pčela počnu pomno pratiti.

Greenpeace se također oglasio i kaže kako pčele možemo zaštititi tako što bismo trebali zabraniti sedam najopasnijih pesticida (uključujući tri koja su puna nikotina), te očuvati divlja staništa i obnoviti ekološku poljoprivredu. Ovo podrazumijeva izbjegavati gigantske farme na kojima se godinama sadi jedna te ista biljka, što je veliki problem za insekte. Uz pomoć prirodnih kompostnih sustava obnovit će se hranjivi sastojci u zemlji, smanjiti gubitak zemlje od vjetra i erozije vode.

Podsjetimo i još na slavnu rečenicu koju je izrekao Albert Einstein: – Ako pčele nestanu, ljudi imaju još četiri godine života.

(STUDOMAT.ba)