Univerzitetsku biblioteku krasi mural street art umjetnika iz Los Angelesa

Početkom oktobra 2019., sa novom akademskom godinom, započelo je i oslikavanje murala na zgradi Univerzitetske biblioteke Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Latinoamerički street art umjetnik iz Los Angelesa, Erick Sanchez je, posredstvom Street Arts Festivala Mostar, stigao u Mostar i odabrao – između ostalog – i kampus Univerziteta za svoje umjetničko izražavanje.


Upućujemo zahvale umjetniku Ericku Sanchezu na sedmodnevnoj posjeti i simboličnom muralu koji zgradu Univerzitetske biblioteke čini prepoznatljivom i koji potiče na razmišljanje. Također, srdačno zahvaljujemo direktorici Street Arts Festivala Mostar, Marini Đapić na višemjesečnoj ugodnoj komunikaciji i produktivnoj saradnji, te asistentici i članici Stručnog tima za odnose s javnošću Univerziteta Ingi Kotlo, inicijatorici i koordinatorici ove aktivnosti koja je realizovana uz odobrenje i podršku rektora Univerziteta, prof. dr. Elvira Zlomušice., poručila je rukovoditeljica Univerzitetske biblioteke, Edita Mulaosmanović.

34-godišnji street art umjetnik sa korijenima iz Meksika i El Salvadora, Erick Sanchez, rođen je i odrastao u Los Angelesu (Sjedinjene Američke Države), a u proteklih nekoliko godina putuje po svijetu i oslikava murale. Njegov rad je prepoznatljiv po tome što, umjesto ljudskih glava, oslikava kućice za ptice čime poručuje da su misli i ideje kao ptice – a broj i vrsta ptica ovisi od nas samih, datog trenutka i vanjskih podražaja. Stoga, na zgradi Univerzitetske biblioteke naslikao je upravo djevojku obučenu u boje zastave Bosne i Hercegovine koja drži knjigu u ruci i prema kojoj – zahvaljujući čitanju – hrle ptice, odnosno ideje, prenosi unmo.ba.

Sam umjetnik je, zadovoljan iskustvom boravka na Univerzitetu, istaknuo da univerzitetski kampus odiše ljubaznošću i toplinom koju stvaraju studenti/ce i osoblje Univerziteta , te da se osjećao vrlo prijatno i da posebno cijeni gostoljubivost osoblja Univerzitetske biblioteke.

Pozivamo sve student(ic)e i građan(k)e da prošetaju kampusom i pogledaju novi mural na staroj zgradi Univerzitetske biblioteke, i, naravno, da pomno biranim knjigama kontinuirano bogate svoju „kućicu za ptice“.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X