Pandemija dokrajčila studentski život? ‘Nema kafa, nema druženja, a fakulteti su postali online kursevi’

Pandemija odnijela gotovo cijeli doživljaj studentskog života...


group of students at college

Sve ono što oduvijek prati studentski život – sloboda, druženje, učenje, izlasci i upoznavanja novih kolega i profesora – studentima je već nešto više od godinu dana uskraćeno. Zbog online nastave, smanjeni su brojevi studenata u domovima, a svi se, kako govore u razgovoru za Zadarski list, snalaze dok ne dođu neka bolja vremena.

U Zadru je, od studenata koji tu studiraju, a dolaze iz drugih krajeva, u doba online nastave ostalo njih vrlo malo. Ostali su oni koji imaju praktičnu nastavu uživo, eventualno neki studentski posao te oni kojima je draže svoje studentske obaveze, makar bile i online, obavljati u miru podstanarskog stana ili sobe u studentskom domu. Iz Rektorata Sveučilišta u Zadru kažu da u Studentskom domu u Zadru za vrijeme online nastave boravi oko 40% studenata.

 – Kapacitet Studentskog doma u Zadru je 206 ležajeva. Popunjenost je prošlih godina bila 100%, a zbog organizacije nastave online trenutačna popunjenost je oko 40%. Ima studenata koji nastavu prate od kuće, a sad se već studenti svakodnevno vraćaju u Dom, neki zbog studentskih poslova, a neki prate online nastavu boraveći u domu, navode iz Rektorata .

Susreti uživo su rijetkost

Iako su neki od zanimljivih dijelova studiranja upravo razmjena iskustva, grupni rad, suradnja s kolegama, radionice, druženja, zajednička učenja, zbog epidemioloških mjera na snazi ništa od toga trenutačno nije moguće organizirati.

Sa Sveučilišta u Zadru napominju da je, prema temeljnim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje širenja COVID-19 infekcije, a koje se odnose na studentske domove, sve aktivnosti potrebno organizirati sa što manje susreta uživo. A da su takve mjere uveliko utjecale na studentski društevni život, smatra i jedna od stanarki doma, Lucija Radin iz Vodica, studentica pete godine engleskog i španjolskog jezika.

 – Nema ljudi u domu ni na fakultetu, nema kava, druženja. Eventualno se nađemo nas dvoje, troje kod nekoga u stanu pa se malo podružimo, opet držeći se epidemioloških mjera, govori Lucija za Zadarski list i dodaje da joj najviše nedostaje druženje sa kolegama.

Prema mišljenju studentice Lucije, online nastava nije loše organizirana, ali uvijek može bolje.

 – Iako je već prošla jedna godina od uvođenja online nastave, neki profesori još nisu na razini takve forme. S druge strane, pozitivno je što su profesori fleksibilniji, lakše se dogovore za seminarske radove, termine polaganja ispita ili slično, a ne bi bilo loše da takvi ostanu i nakon što se nastava vrati na fakultet, govori Lucija.

Tonći Tošić iz Opuzena na petoj je godini engleskog jezika i pedagogije te kazuje kako se u ovakvom studentskom životu ništa ne događa.

 – Najveća razlika od redovnog studentskog života je što nema druženja s kolegama. Nema kava, što je dio kulture ovdašnjeg življenja, a posebice kulture studentskog života. Izlasci mi nedostaju manje jer nisam ni prije puno izlazio, ali opet bih volio da imam mogućnost izbora. Nadalje, kolege su mi svugdje osim u Zadru, a teško je organizirati viđanje i s onima koji jesu tu, govori Tonći.

Praktičnu nastavu, jedinu koja ide uživo, Tonći ima, ali u smanjenom obliku.

 – Praktična nastava se odvija relativno normalno u obrazovnim ustanovama, sad je nešto bolje no što je bilo. Primjerice, u prosincu 2020. je čak bila prekinuta praktična nastava. Sad se pri provedbi praktične nastave pazi da se ide samo u jedan razred, kako bi bilo što manje miješanja učenika, govori Tonći.

Studij postao online kurs

S polaganjem ispita na online način ipak je relativno zadovoljan. Prema Tonćiju polaganje ispita je lakše, ali je motivacija za slušanje predavanja i i za učenje manja:

Citirat ću jednog kolegu koji je dobro rekao da se fakultet sveo na neku vrstu online tečaja, zaključio je Tonći.

Još jedna stanarka Studentskog doma, Kristina Žilić, slaže se da je lakše polagati ispite na ovaj način, što možda njima trenutačno i odgovara, ali da se onda dovodi u pitanje kvaliteta dobivenog znanja.

 – Nastava uživo je ipak kvalitetnija i lakše ju je pratiti. Praktičnu nastavu nemam, niti sam je ikad imala. Na prvoj godini nije u programu, a sad druge dvije godine mi je ukinuta zbog korone, govori Kristina, studentica treće godine informacijskih znanosti.

 – Studentski život nije nimalo kakav je bio, ali nađemo način da provodimo dane. Počeo je novi semestar, imam dosta predavanja i zadataka, a u slobodno vrijeme odem u menzu, sad su ljepši dani pa se malo bavim sportom na Baninama i tako, snađemo se, zaključuje Kristina, inače iz mjesta koje nije daleko od Zadra, iz Lisičića, ali joj je draže pratiti online nastavu u miru Studentskog doma.

Svi se oni nadaju da će se epidemiološka situacija uskoro smiriti te da će se i ostali kolege polako vratiti u svoj studentski grad.

U Bosni i Hercegovini situacija je nešto drugačija kada su u pitanju druženja. S obzirom na to da su otvoreni ugostiteljski objekti, studenti se mogu družiti na kafi, ali nastava se većinom odvija online, kao i vježbe. Međutim, studentima u svakom slučaju nedostaju druženja u amfiteatru, ispred fakulteta, kao i neki normalan studentski život koji je pandemija potpuno oduzela.

Kako nezvanično saznajemo u razgovoru sa studentima u Bosni i Hercegovini, kvalitet online nastave daleko je slabiji u odnosu na tradicionalan režim, te se mnogi nadaju što skorijem vraćanju na normalne uslove studiranja.