Ovo su nova pravila za odijevanje afganistanskih studentica, evo šta se sve mijenja

Ovo su pravila ponašanja za studentice iz Afganistana.


abaja

Afganistanske studentice morat će biti odjevene u crne abaje (haljine) s nikabom koji im prekriva lice, a nastavu će pohađati u učionicama namijenjenim samo djevojkama u skladu s odredbom koju je izdao novi talibanski režim uoči ponovnog otvaranja privatnih univerziteta u zemlji.

Studentice koje pohađaju privatne univerzitete morat će napustiti predavaonice pet minuta prije svojih muških kolega te pričekati u čekaonicama dok oni ne napuste svoje predavaonice, precizira se u uredbi koju je u subotu objavilo ministarstvo visokog obrazovanja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Univerziteti će morati “pronaći profesorice koje će podučavati studentice” ili će smjeti zaposliti “starije muške profesore” čija su moralna načela provjerena, stoji u uredbi.

Kada su talibani na vlast došli prvi put, između 1996. i 2001. godine, studiranje je bilo zabranjeno gotovo svim djevojkama. Bilo je obvezno nošenje burke, koja je u potpunosti prekrivala glavu, lice i tijelo, a mrežicom su bile prekrivene ženine oči, piše Jutarnji.hr.

Abaja, koju će morati nositi studentice privatnih univerziteta široka je i dugačka haljina koja prekriva tijelo. Nikab prekriva lice, a oči ostavlja otkrivenima.

Međunarodna zajednica najnestrpljivije je iščekivala reakciju talibana kada su u pitanju prava žena. Stanovnicima Afganistana je, kao i međunarodnoj zajednici još uvijek u živom sjećanju brutalnost islamističkog pokreta koji od svog povratka na vlast nastoji pokazati umjerenije lice.

Kada su posrijedi odvojena predavanja za djevojke i za mladiće, bit će to komplikovano organizovati s praktičnog stajališta.

 – Naime, mi nemamo ni dovoljno profesorica niti dovoljno predavaonica da bismo razdvojili djevojke od mladića, kaže AFP-u jedan univerzitetski profesor koji je želio ostati anoniman.

Ipak dodaje da je “činjenica da djevojkama dopuštaju pohađanje nastave i odlazak na predavanja na fakultet sama po sebi prilično značajna i pozitivna”.

Prije povratka talibana na vlast afganistanske su studentice mogle pohađati nastavu u mješovitim razredima i prisustvovati predavanjima koja su vodili profesori.