Ovo su nova pravila za odijevanje afganistanskih studentica, evo šta se sve mijenja

Ovo su pravila ponašanja za studentice iz Afganistana.


Afganistanske studentice morat će biti odjevene u crne abaje (haljine) s nikabom koji im prekriva lice, a nastavu će pohađati u učionicama namijenjenim samo djevojkama u skladu s odredbom koju je izdao novi talibanski režim uoči ponovnog otvaranja privatnih univerziteta u zemlji.

Advertisements

Studentice koje pohađaju privatne univerzitete morat će napustiti predavaonice pet minuta prije svojih muških kolega te pričekati u čekaonicama dok oni ne napuste svoje predavaonice, precizira se u uredbi koju je u subotu objavilo ministarstvo visokog obrazovanja.

Univerziteti će morati “pronaći profesorice koje će podučavati studentice” ili će smjeti zaposliti “starije muške profesore” čija su moralna načela provjerena, stoji u uredbi.

Kada su talibani na vlast došli prvi put, između 1996. i 2001. godine, studiranje je bilo zabranjeno gotovo svim djevojkama. Bilo je obvezno nošenje burke, koja je u potpunosti prekrivala glavu, lice i tijelo, a mrežicom su bile prekrivene ženine oči, piše Jutarnji.hr.

Abaja, koju će morati nositi studentice privatnih univerziteta široka je i dugačka haljina koja prekriva tijelo. Nikab prekriva lice, a oči ostavlja otkrivenima.

Međunarodna zajednica najnestrpljivije je iščekivala reakciju talibana kada su u pitanju prava žena. Stanovnicima Afganistana je, kao i međunarodnoj zajednici još uvijek u živom sjećanju brutalnost islamističkog pokreta koji od svog povratka na vlast nastoji pokazati umjerenije lice.

Kada su posrijedi odvojena predavanja za djevojke i za mladiće, bit će to komplikovano organizovati s praktičnog stajališta.

 – Naime, mi nemamo ni dovoljno profesorica niti dovoljno predavaonica da bismo razdvojili djevojke od mladića, kaže AFP-u jedan univerzitetski profesor koji je želio ostati anoniman.

Ipak dodaje da je “činjenica da djevojkama dopuštaju pohađanje nastave i odlazak na predavanja na fakultet sama po sebi prilično značajna i pozitivna”.

Prije povratka talibana na vlast afganistanske su studentice mogle pohađati nastavu u mješovitim razredima i prisustvovati predavanjima koja su vodili profesori.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!