SPUS uputio zahtjeve Vladi KS: Neophodno je umanjiti školarine, studenti nemaju novca

Studenti su budućnost ovog društva, pa stoga očekujemo i od nadležnih da u tu budućnost ulažu, poručuju iz SPUS-a.


predsjednik SPUS

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) obratio se svim studentima na svojoj Facebook stranici sa važnim obavještenjem.

Advertisements

Obavještenje SPUS-a vam prenosimo u cjelosti.

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu je 26.08.2021 godine uputio zahtjeve studenata prema Skupštini Kantona Sarajevo.

Zahtjevi se odnose na usvajanje neophodnih odredbi u cilju saniranja posljedica pandemije koronavirusa na studentsku populaciju, a isti su obrazloženi u nastavku:

1. Omogućavanje prenošenja tri predmeta ili 15 ECTS-ova na iduću akademsku godinu, te ukidanje uslovnih predmeta izmjenom Zakona o visokom obrazovanju, stava 1 člana 66.

Studiranje u uslovima pandemije je popraćeno brojnim poteškoćama, kako socijalnim, finansijskim, tako i poteškoćama u razumijevanu i savladavanju nastavnog gradiva. U toku prethone godine je nastava izvođena u kombinovanom modelu te su brojna predavanja i vježbe realizovani putem online platformi, zbog čega je bilo potrebno uložiti značajan napor kako bi se adekvatno pripremio ispit u ovim uslovima.

Osim toga, studenti su u toku pandemije bili u velikom strahu usljed neizvjesnosti od posljedica na njihovo i zdravlje njihove porodice, što je predstavljalo dodatni teret u procesu učenja, a začajan broj studenata je svoje najbliže u borbi sa koronom nažalost i izgubio.

Smatramo da je od velike važnosti usvajanje ovog zahtjeva obzirom da bi on dijelom smanjio opterećenje koje studenti u ovom periodu imaju, a ne bi napravio velike promjene u daljem odvijanju nastavnog procesa.

2. Finansiranje školarina studenata koji su ostvarili prosjek preko 8.0 od strane Vlade KS

Realizacija ovog zahtjeva je u toku, zbog čega za sada ne postoji objektivna potreba za daljim potraživanjem istog. Koristimo ovu priliku da se zahvalimo svima koji su doprinijeli ostvarivanju finansijske podrške našim najboljim studentima.

3. Smanjenje školarina u visini od 30% ukupnog iznosa školarine, odnosno finansiranje 30% školarina svih studenata na Univerzitetu u Sarajevu od strane Vlade KS u akademskoj 2021/22. godini

Pandemija koronavirusa je u finansijskom smislu ostavila velike posljedice na studente i na njihovu mogućnost da obezbijede novac koji je potreban za sve finansijske troškove koje iziskuje studiranje na Univerzitetu u Sarajevu. Usljed gubitaka radnih mjesta i smanjenih dohodaka, većina roditelja više nije u prilici da obezbijedi studentima adekvatnu finansijsku pomoć.

Advertisements

Također, studenti koji su svojim radnim angažmanom izdržavali sebe tokom studiranja, sada to nisu u mogućnosti uraditi obzirom da studentski poslovi za vrijeme ove situacije nisu bili dostupni. Ni stipendiranje, kao jedan vid izvora finansija, nije nešto na šta se u ovoj godini moglo računati u punom kapacitetu obzirom da je veliki procenat sredstava preusmjeren za borbu protiv koronavirusa.

Pored svih ovih poteškoća, studenti su imali dodatan teret obzirom da su morali izdvajati novac za kupovinu tehničke opreme koja je bila neophodan alat za praćenje nastavnog procesa i pristupanja ispitnim obavezama. Također su, zbog neizvjesnosti situacije, mnogi studenti nastavili plaćati smještaje bez obzira što u njima nisu boravili jer su morali imati obezbijeđen smještaj u periodima kada je kombinovani model nastave implementiran.

Shodno prethodno navedenom, smatramo da je neophodno umanjiti školarine za barem 30% ukupnog iznosa. Pozivamo nadležne intitucije, Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo finansija da poduzmu sve potrebne korake kako bi do toga i došlo. Ovim problemom je zahvaćeno preko 27.000 studenata te smatramo da bi ovo bio jedan od osnovih koraka za pružanje pomoći budućoj akademskoj zajednici obzirom da bi spriječilo stopiranje ili pauziranje studija koje uzrokuje nemogućnosti plaćanja školarine.

Posebno naglašavamo da smo ovo tražili i prethodne godine, međutim nismo dobili nikakvu pomoć finansijske prirode, zbog čega smo sav ušteđeni novac morali uložiti u pokrivanje svojih troškova. Ove godine nemamo više ni taj novac na raspolaganju, zbog čega je upitan nastavak studija mnogih od nas.

4. Omogućavanje trećeg ispitnog termina u septembarskom roku na kojem bi studenti mogli polagati sve ispite izmjenom Zakona o visokom obrazovanju, stava 6 člana 64

Gotovo svaki student je u toku prethodne godine u porodici imao slučaj zaraze korona virusom. Bilo da se radi o bolesti koju je student imao ili bolesti koju je imao neko od članova porodice, studenti su zbog dužine trajanja izolacije i postcovid oporavka u najvećem broju slučajeva propuštali barem jedan ispitni rok. Posebno želimo ukazati na svijest koju smo kao studenti imali, te propuštanjem ispitnog roka u momentima sumnje na zarazu koronavirusom spriječili dalje širenje zaraze na naše kolege i profesore.

Shodno tome, smatramo da je nužno studentima obezbjediti dodatni ispitni termin koji bi nadoknadio rokove koje su studenti izgubili zbog teške situacije sa pandemijom. Dodatni ispitni termin daje šansu studentima da riješe svoje ispitne obaveze u roku, te kao takav ne predstavlja udar na kvalitet obrazovanja i studijskog procesa.

5. Uvođenje apsolventskih rokova izmjenom Zakona o visokom obrazovanju, stava 8 člana 78.

Zahtjev podrazumijeva da studenti koji upišu apsolventski staž imaju pravo polagati ispite u redovnim terminima, te da imaju pravo polagati sve ispite u rokovima koji se organizuju svaki mjesec za apsolvente. Ovim zahtjevom se daje mogućnost studentima apsolventima da svoj studij mogu završiti prije redovnih rokova, za razliku od trenutne situacije gdje studenti moraju čekati redovne rokove da polažu ispite, te im se u toj situaciji oduzima mogućnost konkurisanja i zaposlenja prije kraja redovnih rokova.

Današnjim saopćenjem započinjemo kampanju putem društvenih mreža, kampanju kojom želimo ukazati na važnost usvajanja ovih zahtjeva. U prethodnom periodu su studenti pokazali da imaju snagu potrebnu da povedu promjene i to ćemo uraditi i ovog puta. Posebno smo ponosni na činjenicu da su sva studentska udruženja kroz svoje predstavnike učestvovala u kreiranju ovih zahtjeva, što dodatno govori o ujedinjavanju studentskog glasa i jačini koju ova populacija mora da ima.

Nadležne insitutacije pozivamo da studentima budu saradnici i pokažu svoju težnju ka stvaranju boljih uslova za stvaranje potrebnih kadrova. Studenti su budućnost ovog društva, pa stoga očekujemo i od nadležnih da u tu budućnost ulažu!

spus