Ovo su najprodavaniji suveniri u raznim svjetskim zemljama

Malo ko može odoljeti kupnji suvenira tokom putovanja. Oni su trajni podsjetnik na lijepe doživljaje iz drugih zemalja, pa je stoga u redu provjeriti koji su najprodavaniji i najpopularniji suveniri u raznim svjetskim zemljama


girl is choosing souvenir matrioshka
Girl is choosing souvenir matrioshka

Sjeverna Amerika

Na ovom se kontinentu nalazi mnogo različitih kultura, ali među svim suvenirima kupljenima u SAD-u ističu se američki slatkiši, dok ljudi koji posjete Kanadu uglavnom kupuju javorov sirup.

maple syrup 1614277088

U Srednjoj Americi kao suvenir ističe se kafa, a na Jamajci se uzgaja posebna vrsta Blue Mountain, koja se smatra jednom od najfinijih na svijetu. Jasno, na Kubi su i dalje najpopularnije cigare, a u Meksiku – maske, piše radiosarajevo.ba.

Evropa

Ujedinjeno Kraljevstvo poznato je po nepredvidljivom vremenu te je jedan od najprodavanijih suvenira upravo kišobran!

Belgija, Francuska i Irska najpoznatije su po čokoladi, dok su Latvija, Litva i Poljska najpoznatije po jantarnom nakitu.

Najpoznatiji njemački suvenir je pivo, dok je na Cipru najprodavanije vino. No negdje je najpopularnija i obuća, pa se u Nizozemskoj prilično često kupuju klompe, a u Španjolskoj espadrile. Na popisu se nalazi i Hrvatska, u kojoj je navodno na cijeni – lavanda.

belgium chocolate 1614277603

Azija

Suveniri iz azijskih zemalja raznovrsni su kao što su raznovrsne i kulture na tom kontinentu. U Japanu su tako najprodavanije papirnate skulpturice od origamija, u Kini kaligrafija, a u Južnoj Koreji čaj. Šri Lanka je poznata po izrezbarenim maskama, kao i Butan. U Jemenu je najpoznatiji suvenir bodež, no njega je doduše nemoguće prenijeti u ručnoj prtljazi!

Sagovi se najčešće kupuju u Armeniji i Iranu, dok se fina pašmina nalazi u Kataru. U Rusiji je jedan suvenir valjda najpopularniji otkad je Rusije u bilo kojem obliku; radi se naravno o – babuški.

origami japan 1614277540

Južna Amerika

Brazilci turistima najbolje prodaju ležaljke (one koje se vežu između dva drveta), dok se u Argentini rado kupuju kožni proizvodi.

Ekvadorci će vas usrećiti sjajnom kafom, a bome, jednako tako sjajni rum, naći ćete u Venezueli. S druge strane, Bolivijci pak drže do stila, pa slobodno i vi uložite u jedan pončo.

coffee beans 1614277488

Afrika

Iz Maroka se turisti najčešće vraćaju s arganovim uljem, a ritualne maske na cijeni su u Beninu, Gabonu, Liberiji i Mozambiku. S finom kafom ćete se, naravno, vratiti iz Etiopije.

Nećete loše proći ni ako tražite kožne proizvode, a put vas nanese u Mauritaniju, Mali ili Niger, a keramičke tanjure nađite u Tunisu.