Ovo su najbolji obrazovni sistemi na svijetu

Razvoj obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini se nije promijenio već 20 godina, tačnije nema promjene još od završetka rata, osim promjene sa osmogodišnje osnovne škole, prelazi se na devetogodišnje.


8. Estonija: 5.7

Estonija troši oko četiri posto BDP-a na edukaciju, po podacima iz 2015. godine. Nakon promjene obrazovnog sistema 1992 naveli su da je cilj edukacije: „Stvoriti zadovoljavajuće stanje za razvoj osobnosti, porodice i estonske nacije, promicati razvoj etničkih manjina, ekonomije, politike i kulturnog života u Estoniji, te je važno očuvanje prirode u globalno-ekonomskom i kulturnom kontekstu, važno je cijeniti građanstvo i napraviti preduvjete za očuvanje tradicije i promicanja jednakosti.

7. Irska: 5.8

Većina srednjih škola u Irskoj su privatne i uređene po državnom programu, ali tu su sveobuhvatne, opće i strukovne škole. Posljednji izvještaji pokazuju da je Irska trošila na edukaciju 15% iza razvijenog svijeta u jeku finansijske krize od 2008 do 2013, sugeriše da bi sistem obrazovanja mogao patiti u budućnosti.

6. Katar: 5.8

BBC je izvještavao 2012. godine da naftom bogat Katar postaje „jedan od najznačajnijih igrača u području obrazovnih inovacija, podržavajući ,mnogo projekata na poboljšanju pismenosti kroz srednje i univerzitetsko istraživanje.“ Zemlja mnogo ulaže u poboljšanju edukacionih standarda i jedan od njih je Vision 2030 program koji čini zemlju samozadovoljavajuću. Vlada finansira škole nudeći im besplatno obrazovanje, ali samo za katarske državljane, a državljani drugih nacija imaju tendenciju da svoju djecu šalju u privane škole.

5. Nizozemska: 5.9

Djeca iz Nizozemske smatraju se najsretnijima na svijetu po studiji koju je proveo UNICEF 2013, na osnovu činjenice da imaju najbolje edukativne programe. Škole ne daju mnogo zadaća do srednje škole i učenici nisu pod pritiskom i stresom. Škole su podijeljene između vjerskih škola i „neutralnih“ državnih škola, sa jako malim brojem privatnih škola.