Ovo su imena osoba koje su namještale ispite

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv profesora i uposlenika koji su namještali ispite na fakultetima u Sarajevu te drugih posrednika zbog uzimanja novca radi namještanja ispita na ovoj visokoškolskoj ustanovi.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Irfana Šuške, Hamde Alića, Dike Šarić, Aide Bičakčić, Hasana Bičakčića, Kerima Bičakčića i Valide Hubić, piše Klix.ba.

Advertisements

Optužnica ih tereti za krivična djela primanja dara ili drugih oblika koristi, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem i davanje dara ili drugih oblika koristi.

Prema navodima iz optužnice, Irfana Šušku se tereti da je u junu i julu 2017. godine kao profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu uz posredovanje optuženog Hamde Alića zahtijevao i uzeo novac u iznosu od oko 1.500 KM za polaganje ispita iz predmeta histologija i embriologija životinja i čovjeka. Navedeni novac su optuženi dijelili između sebe.

Advertisements

Istovremeno, Irfan Šuško, Valida Hubić, inače tehnička sekretarica na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, i Dika Šarić optuženi su da su pomagali Hasanu Bičakčiću, studentu Stomatološkg fakultetu u Sarajevu, da nezakonito, tačnije bez učenja, položi anatomiju. Zauzvrat su im Bičakčićevi roditelji obećali novac u iznosu od nekoliko hiljada maraka.

Inače, nakon potvrđivanja optužnice odlukom Općinskog suda u Sarajevu optuženi Irfan Šuško pušten je iz pritvora i izrečena mu je zabrana kontaktiranja i sastajanja sa svjedocima i optuženima.

(STUDOMAT.ba)