Ovih sedam navika uništava vaš mobitel

Nije svejedno koliko dugo će vaš mobitel raditi glatko i bez problema.


phone
Foto: Envato

Uz ove savjete možete izbjeći loše navike koje mogu skratiti vrijeme tokom kojeg se možete pouzdano osloniti na njega.

Evo sedam savjeta kako izbjeći loše (pa i pogubne) navike koje mogu skratiti vrijeme tokom kojeg možete koristiti svoj telefon.

1) Duže izlaganje niskim i visokim temperaturama

Foto: Envato
Foto: Envato

Ostavljate pametni telefon u autu tokom vrućih ljetnih dana ili hladnih zimskih noći? Držite ga pod jastukom ili pokrivačem dok ga punite? Koristite aplikacije koje troše puno baterije pod izravnim Sunčevim svjetlom? Nijedna od navedenih navika ne samo što nije dobra za vaš uređaj, nego neke od njih mogu biti i opasne.

Iznimno visoke temperature mogu, primjerice, prouzročiti trajna oštećenja. Stoga izbjegavajte izlaganje mobitela okruženjima velikoj hladnoći ili toplini. Primijetite li da se ugrijao, ostavite neka se ohladi prije no što ga nastavite koristiti.

2) Koristite pravi punjač

Foto: Envato
Foto: Envato

Nisu svi punjači isti. Da, konektor možda odgovovara utoru na vašem uređaju i vjerovatno će ga napuniti. Ali, to neće učiniti podjednako učinkovito, a može i oštetiti bateriju ili utor za punjenje.

Kupujete li drugi punjač mimo onog koji je stigao s uređajem, provjerite ima li certifikat proizvođača i snagu koja odgovara vašem pametnom telefonu.

3) Ne preuzimajte zlonamjerne aplikacije

Foto: Envato
Foto: Envato

Ako aplikacija koju namjeravate preuzeti nije na službenoj web stranici pouzdanog proizvođača radije je nemojte preuzeti. Time ćete uvelike smanjiti rizik izlaganja zlonamjernom softveru kao što su virusi, špijunski i ucjenjivački softver te tome slično.

4) Ručno čišćenje aplikacija koje rade u pozadini

Foto: Envato
Foto: Envato

Mislite da aplikacije koje su aktivne u pozadini usporavaju rad vašeg mobitela? Ako imate noviji uređaj to gotovo sigurno nije tačno jer ti pametni telefoni automatski drže takve aplikacije na čekanju dok ih ne zatrebaju. Bolje je ostaviti ih na miru nego na silu zatvarati i onda ponovno pokretati kad ih zatrebate.

5) Zanemarivanje nadogradnji

Možda smatrate da su obavijesti o novim izdanjima i nadogradnjama za aplikacije koje koristite i hardver vašeg mobitela gnjavaža, ali nije pametno zanemarivati ih. Bez redovnog nadograđivanja značajno povećavate rizik od napada zlonamjernih softvera, a i pametni telefon će nakon nekog vremena početi sporije raditi ili u potpunosti prestati funkcionirati.

6) Korištenje javno dostupnih mreža Wi-Fija

Foto: Envato
Foto: Envato

Iako su besplatne mreže Wi-Fija danas sveprisutne, to ne znači da ih je uputno koristiti baš u svakoj prilici. Te su mreže, naime, često slabo ili nikako zaštićene, što znači kako su razmjerno lak plijen kriminalcima koji žele doći do vaših osjetljivih podataka, ali i mogu izložiti vaš mobitel riziku zaraze zlonamjernim softverom.

Preporučujemo spajanje samo na mreže Wi-Fija zaštićene lozinkom i enkriptirane. Izbjegavajte također posjećivanje web stranica kojima trebate dati osjetljive informacije, poput primjerice web stranica banaka.

7) Loše navike pri punjenju

Foto: Envato
Foto: Envato

Izbjegavajte punjenje baterije do 100 posto kapaciteta. Ponekad će, naravno, to biti neizbježno, ali takve situacije trebaju biti vrlo rijetke. Držite bateriju svog mobitela na između 30 i 80 posto kapaciteta kad god je to moguće. Punite pametni telefon na hladnom i dobro provjetrenom mjestu. Izbjegavajte mjesta gdje je izložen izvoru topline ili uvjetima koji potiču zagrijavanje, prenosi Radio Sarajevo.