Ovaj fakultet omogućio studenticama besplatne uloške i tampone: Da li bi i naši fakulteti trebali uraditi isto?

Kako bi studentice sa što manje briga mogle nastaviti sa svojim studijima, Filozofski fakultet u Zagrebu također se uključuje u ovu inicijativu.


top view of arranged menstrual pads with ribbon and red flower on grey surface
Foto: Envato

U borbu protiv menstrualnog siromaštva uskoro se, na konkretan i praktičan način, uključuje i jedan od najvećih zagrebačkih fakulteta.

Studentsko Udruženje Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu na svojim je Facebook stranicama povodom Dana žena objavio vijest da se uključuju inicijativu poboljšanja standarda za sve studentice.

– U suradnji sa Studentskim Udruženjem Univerziteta u Zagrebu došli smo korak bliže ostvarivanju važnog uspjeha što se tiče poboljšanja statusa studentica i osoba koje menstruiraju: kroz mjesec dana trebali bi se na Filozofskom fakultetu osigurati dispenzeri menstrualnih potrepština, iz kojih će svatko moći besplatno preuzeti željene potrepštine (ulošci ili tamponi) kako bi se sa što manje briga moglo nastaviti baviti studijem, piše na njihovom Facebooku.

Po pitanju borbe protiv menstrualnog siromaštva, Filozofski fakultet u Novom Sadu bio je prva obrazovna institucija u Srbiji u kojoj je ostvarena ova inicijativa, a pitamo se da li će i na našim univerzitetima biti pokrenuta ova incijativa.

Prirodni procesi koji se odvijaju u ženskom tijelu uvjetuju nabavku raznih menstrualnih proizvoda, a surova je realnost kako mnoge žene kod nas, u susjedstvu i širom svijeta nemaju mogućnost kupovati ove prijeko potrebne proizvode, među kojima su ulošci u najvećoj upotrebi.

Kako bi studentice sa što manje briga mogle nastaviti sa svojim studijima, i Filozofski fakultet u Zagrebu također se uključuje u ovu inicijativu, prenosi Moj Faks.

Kako dalje navode iz Studentskog Udruženja, Dan žena bi morao predstavljati nešto više od pukih parola te treba predstavljati poziv na borbu za sveukupno poboljšanje položaja žena u društvu i postizanje ravnopravnosti žena i muškaraca.

Zbog toga se nadaju će osiguravanje besplatnih menstrualnih potrepština biti tek jedan od mnogih koraka kojima se želi ići k tom cilju te nas sve osvijestiti o i dalje prisutnom problemu menstrualnog siromaštva, koje smo barem što se tiče Filozofskog fakulteta pokušali smanjiti.