U Banjaluci se danas završava “Startup weekend”, u okviru kojeg 40 mladih ljudi iz BiH, raspoređenih u osam timova, rade na osmišljavanju svoje poslovne ideje.

U Banjaluci se danas završava “Startup weekend”, u okviru kojeg 40 mladih ljudi iz BiH, raspoređenih u osam timova, rade na osmišljavanju svoje poslovne ideje.

globalna sedmica poduzetnistva 2012 2Najbolju poslovnu ideju nagradiće Inovacioni centar Banjaluka, koji će otvoriti vrata mladim preduzetnicima i omogućiti im da postanu njihovi stanari i koriste set usluga koje će pomoći timu da ideju razviju u proizvod ili uslugu.

Student Fakulteta političkih nauka Stefan Ličina predstavio je ideju svog tima – plantažno gajenje tartufa u simbiozi sa hrastom i lijeskom. On je istakao da RS spada u mali broj zemalja koje imaju priliku za uzgajanje tartufa, jer je u mrkonjićkim šumama pronađeno 12 vrsta tartufa, pa čak i u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”. Ličina kaže da je do sada zadovoljeno samo pet odsto svjetske tražnje za tartufima, koji se koriste za 75 različitih namjena, prvenstveno u kulinarstvu, ali imaju i ljekovita svojstva.

Student iz Banjaluke Petar Radulović kaže da je ideja njegovog tima proizvodnja i prerada heljde. “U prvoj fazi želimo da se bavimo proizvodnjom brašna, a u drugoj proizvodnjom jastuka od heljde, koja pozitivno djeluje na čovjeka”, rekao je Radulović i dodao da 16 posto Japanaca spava na jastucima od heljdine ljuspice.

“Startup weekend”, u okviru “Globalne sedmice preduzetništva”, organizuje Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, u saradnji sa Ambasadom SAD u BiH i USAID-om. Prošle godine najbolju ideju, za proizvodnju suhog leda, ponudili su studenti iz Mostara.

(Nezavisne.com)