Općina Stari Grad raspisuje javni poziv za stipendiranje nadarenih učenika i studenata

Općina Stari Grad Sarajevo raspisuje javni poziv za stipendiranje nadarenih učenika i studenata za školsku/akademsku 2021/2022.godinu, a za ove stipendije je nacrtom budžeta planirano 110.000 KM.


Općina Stari Grad Sarajevo
Općina Stari Grad Sarajevo

Od ove školske godine stipendiranje nadarenih učenika i studenata iz općine Stari Grad vršit će se na osnovu izmijenjenog Pravilnika kojim su djelimično olakšani kriteriji za studente fakulteta iz oblasti medicinskih i tehničkih nauka, te grupacije prirodno-matematičkih i biotehničkih nauka. Ovi studenti će ubuduće moći aplicirati za stipendije ako imaju prosjek 8,5, dok je ranije traženi prosjek bio 9. Studenti svih ostalih fakulteta i dalje za apliciranje moraju imati prosjek 9.

Advertisements

Ove olakšice su uvedene uzimajući u obzir situaciju na tržištu rada i povećanu potrebu za visokoobrazovanim kadrom iz oblasti medicinskih i tehničkih nauka, te grupacije prirodno-matematičkih i biotehničkih nauka, kao i dužinu trajanja studija u odnosu na fakultete iz grupacije umjetnosti, društvenih i humanističkih nauka, saopćili su.

Osim toga, kako bi se što pravednije izvršio odabir nadarenih učenika od sada je pravilo da kod direktnog izbora učenika prvog razreda srednjih škola, prednost imaju oni koji imaju prosjek ocjena 5,0 od šestog do devetog razreda osnovne škole.

Advertisements

Usvojeni su i dodatni kriteriji kod bodovanja za kandidate koji su učestvovali na općinskim takmičenjima (robotika, školske lige, likovne kolonije…), te za učenike koji su završili osnovnu muzičku školu ili imaju status perspektivnog sportiste, dodaju.

Pravo učešća na Javnom pozivu imaju nadareni učenici i studenti starosti do 25 godina, koji se nalaze na redovnom školovanju u srednjim i visokoškolskim ustanovama. Uslov je i da nisu obnavljali godinu, da su državljani BiH, te da imaju prebivalište na području općine Stari Grad Sarajevo u neprekidnom trajanju od pet godina. Javni poziv će biti objavljen u dnevnim novinama i na web stranici, konkursi i oglasi, a trajat će 15 dana.

Odlukom općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, Općina Stari Grad je u 2020/21.školskoj godini ukupno stipendirala 346 učenika i studenata (nadareni učenici i studenti, djeca iz boračke populacije i učenici starih i deficitarnih zanata, a za šta je iz općinskog budžeta izdvojeno 312.000 KM. I u novoj školskoj godini planirana su sredstva za stipendiranje svih navedenih kategorija.