Ono kad pripremaš ispite, a zapravo radiš nešto savim drugo

Je li vam se ikada desilo da sjednete da učite za ispit, a onda shvatite da sat vremena radite nešto sasvim drugo?


studentica ispit
Foto: TikTok

Je li vam se ikada desilo da sjednete da učite za ispit, a onda shvatite da sat vremena radite nešto sasvim drugo?

Jedna studentica je to demonstrirala u kratkom videozapisu koji je objavila na TikToku.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

@chilestone

Ustani,zapni,kreni🦁 #fy #fyp #foryoupage #student #studentlife #studentskizivot #jesenskirok #hrvatska #croatia #bosna #bosnia #serbia #balkan #balkantiktok #tiktokbalkan

♬ Комбайна-вършачка – Orchestra Kamchia

U nastavku pročitajte par savjeta o tome kako najbolje iskoristiti vrijeme za učenje.

Svi mi smo na neki način lijeni, a najgore je kada iz toplog kreveta moraš ustati i „pokrenuti“ kada je učenje u pitanju. Ne mora ni to biti tako teško, pogotovo uz ove savjete koji će ti u toj situaciji zasigurno pomoći.

Isključi mobitel ili ga ostavi u drugoj prostoriji

Mobitel je često najčešća distrakcija tokom učenja. Zato bi bilo najbolje ili ga skroz isključiti ili ga ostaviti u drugoj prostoriji – tako nećeš ni razmišljati o tome da ti se nalazi u blizini i da moraš provjeriti je li ti stigla koja nova poruka.

Namjesti alarm koji će odbrojavati vrijeme do pauze

Ako već moraš imati mobitel uz sebe, onda namjesti alarm koji će odbrojavati vrijeme do svake tvoje pauze.

Prema pojedinim istraživanjima, najefikasnije je učenje koje traje 30 minuta, nakon čega slijedi 5 minuta pauze, pa ponovo 30 minuta učenja i tako u krug. Zato si tempiraj vrijeme učenja uz alarm koji će te podsjećati na pauze jer su one izrazito bitne.

Broji u sebi do 5 i onda kreni

Ova metoda često uspijeva, ne samo kada je učenje u pitanju. Što god trebaš napraviti, a da ti se ne da jer ležiš u krevetu, počni u sebi brojati brojeve do 5 i kada dođeš do njega, istog trena ustani i kreni raditi to što trebaš – pogotovo ako je u pitanju učenje za ispit.

Ispiši sve što trebaš naučiti

Takozvana „to do“ lista nekima predstavlja motivaciju tokom učenja jer svako naučeno gradivo mogu prekrižiti s tog istog popisa.

Na taj način ćeš se osjećati bolje i produktivnije jer si napokon ustao/la iz kreveta i rješavaš obaveze koje imaš.

Odredi vlastitu nagradu nakon učenja

Nagrada je motivacija, u punom smislu te riječi. Ono što trebaš je odrediti neku nagradu nakon učenja, poput čokoladice, „mini shoppinga“, odlaska na kafu s prijateljima ili slično.

Zato nagrade postoje i u bilo kojem drugom aspektu, da motivišu učesnike koji se za nju takmiče! Upravo zbog toga, s ovime će tvoja lijenost otići.