Omladinski ambasadori pomirenja 2014

Program Omladinski ambasadori pomirenja u organizaciji Omladinskog odbora za obrazovanje biće održan u Beogradu od 7. do 12. septembra 2014. godine.


omladinski ambasadori pomirenja cover

Program Omladinski ambasadori pomirenja u organizaciji Omladinskog odbora za obrazovanje biće održan u Beogradu od 7. do 12. septembra 2014. godine.

Program Omladinski ambasadori pomirenja je vrlo intenzivan program koji obuhvata petodnevnu studijsku posjetu, vršnjačku edukaciju, medijsko pojavljivanje i pisanje eseja. Prve godine programa, učešće je bilo obezbjedjeno za mlade ljude iz Bosne i Hercegovine, Srbije i sa Kosova. Od 2013. program je otvoren i za učesnike iz Makedonije.

Ideja ovog programa je da podstakne multi-perspektivni pristup diskusijama o temama od suštinske važnosti za sve zemlje bivše Jugoslavije. Razmjena iskustava medju mladim ljudima porijeklom iz susjednih zemalja, od kojih se svaka nalazi u različitoj fazi tranzicije, od koristi je za radjanje novih ideja i prevazilaženje sukoba iz prošlosti. Na ovaj način jedino je moguće doći do mirnog rješavanja sukoba i zajedničkog napretka regiona.

Program obuhvata tri glavne teme, koje se obradjuju tokom vrlo intenzivnog osmočasovnog radnog dana: EU integracije, istorija i proces pomirenja u regionu. Odabrani kandidati prisustvuju predavanjima i učestvuju u posjetama različitim institucijama (vladinim institucijama, ambasadama, univerzitetu, političkim strankama i organizacijama civilnog društva).

Prijaviti se mogu:

  • mladi izmedju 18 i 30 godina,
  • studenti, diplomci…
  • mladi iz političkih partija, NVO-a…

Radni jezik je engleski.

Rok za prijave je 03. avgust 2014. godine.

Dodatne informacije o Programu ovdje.

(ues.rs.ba)