Za one koji se pripremaju za ispite ili žele steći nova znanja, kafa može biti pouzdan saveznik, a evo zašto.

Doručak uglavnom nije potpun bez šoljice kafe jer ona pomaže da se razbudite i započnete dan s više energije. A za one koji se pripremaju za ispite ili žele steći nova znanja, kafa može biti pouzdan saveznik.

Ako ste se ikad zapitali kako vam kafa može pomoći kod učenja, evo koje su njezine prednosti.

Možete se lakše koncentrisati

Produktivnost pada kada se ne možete skoncentrisati na ono što učite, ali kafa može pomoći. Tvar u kahvi koja nas razbuđuje je kofein, a sam proces razbuđivanja pomoći će nam da se skoncentrišemo na gradivo koje trebamo da spremimo za ispit.

Kratkotrajno pamćenje je poboljšano

To se također naziva radna memorija i pomaže vam kada učite nove stvari. Kofein može pomoći radnoj memoriji jer smanjuje umor i povećava moć koncentracije, posebno kad se morate skoncentrisati na nove informacije.

Povećava pažnju

Drugim riječima, kofein nas budi! Zbog toga je kafa tako popularan izbor za doručak ili prije nego što započnete s radom. Ako ujutro nemate vremena za uživanje u kafi, spakujte sebi u termosku i popijte je na fakultetu ili poslu.

Bit ćete bolje raspoloženi

Svakodnevno učenje može biti zamorno. Stoga je preporučljivo odmoriti se ako se ne možete koncentrirati ili ako ste umorni.

U toku odmora šoljica kafe bit će pun pogodak. To će potaknuti vaša čula i moći ćete se vratiti poslu s više energije i bolje raspoloženi.

Dakle, kaf je napitak s mnogim blagodatima, a umjereno konzumiranje 3-4 šoljice dnevno može povećati vašu produktivnost, što će vam pomoći tokom studija prilikom pripremanja teških ispita.

Za dodatnu energiju možete kombinirati i šoljicu kaf sa zdravim međuobrokom. U toku toplih ljetnih dana preporučujemo vam sezonsko voće. I nikako ne zaboravite na hidraciju jer voda je ipak najvažniji napitak.

Sretno s učenjem!

Za kraj, pročitajte par zanimljivosti o kafi.

  • Zrna kafe su sjemenke plodova koji rastu na grmolikim biljkama u tropskom području!
  • Broj šoljica kafe konzumiranih dnevno u svijetu iznosi oko 2,25 milijardi.
  • Proizvodnja kafe u Južnoj i Srednjoj Americi čini oko 67% ukupne svjetske proizvodnje.
  • Porijeklo kafe je nepoznato, ali legenda kaže da je prvu kahvu napravio jedan pastir, nakon što je primijetio da mu je stado koza postalo energičnije zbog plodova koje je jelo.