Omar Bojčić je slijepi sprinter i predstavljat će BiH na Svjetskom prvenstvu

"Omar je izuzetno skroman mladić, uspješni student psihologije koji nikada neće priznati da je poziv na SP velika stvar. Jednostavno, vjeruje u svoj rad i za njega je i nagrađen."


1689103582 1651929543 Image 750x475 1
Foto: PRESS JESOLO FISPES

Jedini slijepi sprinter iz Bosne i Hercegovine Omar Bojčić biće predstavnik Bosne i Hercegovine na Svetskom prvenstvu paraatletičara.

Bojčić će zajedno sa trenerom i vodičem Farisom Ibrahimpašićem predstavljati BiH na najvećoj svjetskoj atletskoj koja je na rasporedu od osmog do 23. jula u Parizu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Trčati rame uz rame sa svjetskim i olimpijskim prvacima, dijeliti prostor i opremu sa ‘kremom’ svjetske paraatletike je nešto nevjerovatno. Paraatletski savez Francuske ima godišnji budžet od cca 30 miliona eura. Amerikanci također mnogo izdvajaju. Kada se pogledaju njihovi timovi sa velikim brojem trenera i vodiča, psihologa, masera, prosto se zapitate odakle uopšte neko iz BiH u takvom društvu? Iskreno se nadam da ćemo se predstaviti u lijepom svijetlu, da ćemo biti na nivou rezultata iz 2023. godine, a da će šlag na torti biti nastup na Paraolimpijskim igrama 2024. također u Parizu. To je san svakog sportiste, pa tako i Bojčića. kaže Omarov otac Elmedin Bojčić, koji je i predsjednik Atletskog kluba osoba za invaliditetom “Novi Grad”.

– Omar je izuzetno skroman mladić, uspješni student psihologije koji nikada neće priznati da je poziv na SP velika stvar. Jednostavno, vjeruje u svoj rad i za njega je i nagrađen, ističe stariji Bojičić.

Omar Bojčić drži rekorde u sprinterskim disciplinama, na 100, 200 i 400 metara. Ove godine je dva puta popravljao državni rekord. Aktuelni drži sa vremenom 12.77 istrčao je 23. aprila ove godine u Puli.

Mladi Omar postat će drugi bh. paraatletičar koji će se takmičiti na svjetskom nivou, nakon Almedina Osmanovića na Paraolimpijskim igrama u Atlanti 1996. On je tada također trčao na 100 metara i ostavario vrijeme 13.27 sekundi.

Dvojac iz Sarajeva je posebno zahvalan : AK AKOSI NG (Novi Grad Sarajevo), Australijskoj ambasade iz Canberre, Visitu Sarajevo, te svjetskog paraolimpijskog saveza i bosanskohercegovačkog paraolimpijskog komiteta. Bez njihove podrške ne bi mogli otići u Pariz i predstavljati Bosnu i Herecegovinu.

Bojčić i Ibrahimpašiće trče kvalifikacije 14. juli u prijepodnevnim satima u disiciplini na 100 metara.