Svjetskom mirotvorcu zbog promicanja istine o Srebrenici uručen počasni doktorat Univerziteta u Tuzli

Potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa i istinski borac za promicanje istine o genocidu u Srebrenici Menachem Rosensaft danas je dobio počasni doktorat nauka Univerziteta u Tuzli.


Menachem Rosensaft
Foto: Klix

Komisija pri Senatu Univerziteta u Tuzli donijela je odluku po kojoj se potpredsjedniku Svjetskog jevrejskog kongresa i istinskom borcu za promicanje istine o genocidu u Srebrenici Menachemu Rosensaftu dodijeljuje počasni doktorata nauka.

Ovakva odluka donesena je na prijedlog direktora Memorijalnog centra u Potočarima Emira Suljagića, koji je ideju prezentirao Pravnom fakultetu u Tuzli, piše Klix.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Rosensaft je čovjek koji je svojim integritetom, znanjem i iskustvom doprinio podizanju svijesti o Holokaustu i genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, kroz borbu protiv negiranja i minimiziranja tih zločina i borbu protiv nekažnjivosti zločinaca. Kao potomak preživjelih užasa Holokausta, usmjerio je sav svoj kapacitet u izgradnju mira i podsjećanje na istinu i činjenice o masovnim zločinima, navedeno je u obrazloženju odluke.

Kako je naglašeno, veliki je njegov doprinos u borbi protiv negiranja genocida nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici, zatim protiv veličanja zločinaca i krivotvorenja činjenica o događajima tokom agresije na BiH.

– Kao aktivista i istaknuti član akademske i jevrejske zajednice, uvijek je odlučno reagovao na pokušaje negiranja zločina, u cilju prevencije generiranja mržnje i nasilja, potcrtano je u obrazloženju odluke.

Kao potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Rosensaft je jučer tokom komemoracije u Potočarima imao značajan govor. Kazao je da Milorad Dodik, Petar Handke i Željka Cvijanović negiraju genocid u Srebrenici i da im to nikad neće biti oprošteno i zaboravljeno.

Danas prije dodjele počasnog doktorata nauka Univerziteta u Tuzli je naglasio da mu ovo zvanje izuzetno mnogi znači, posebno jer dolazi od Pravnog fakulteta. Potrctao je da ono što se dogodilo u Srebrenici predstavlja potpuni raspad pravnog sistema.

– To je onaj isti raspad koji je dozvolio da se dogode Jasenovac i Auschwitz. Kao sin dvije osobe koje su preživjele Auschwitz i Bergen-Belsen, moj zadatak je da vodim računa o tome da se nikada ne zaboravi šta se dogodilo tamo, ali i na drugim mjestima i stratištima za vrijeme Holokausta. Na isti način imam odgovornost da radim na tome kako bi se sačuvala istina i činjenice o onome što se dogodilo u Srebrenici, a to je da se dogodio genocid nad Bošnjacima i ljudima koji su živjeli na tim prostorima, dodao je Rosensaft.

Rosensaft je rođen u kampu za raseljene osobe u Njemačkoj, a dijete je roditelja koji su preživjeli koncentracione logore Auschwitz i Bergen-Belsen. Doktor je nauka, a ovo akademsko zvanje je stekao na Pravnom fakultetu Univerziteta Columbia.

Kroz svoje godine djelovanja posebno se zalagao za promicanje istine o genocidu koji je počinjen u julu 1995. godine. Bitno je kazati i to da je osnivač Međunarodne mreže Jevreja koji su preživjeli Holokaust.

– Univerzitet u Tuzli dodjeljuje počasne doktorate istaknutim javnim i naučnim osobama iz zemlje, ali i inozemstva, prije svega za izuzetan doprinos koji su dali na polju nauke, istraživanja, kulturnog ili umjetničkog stvaralaštva, ali isto tako i za doprinos u izgrađivanju mira, tolerancije i humanosti, izjavila je rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić.

Inače, Rosensaftu je počasni doktorat nauka uručen u okviru ovogodišnje promocije doktora nauka koji su to akademsko zvanje stekli na Univerzitetu u Tuzli. Ove godine takvih je ukupno dvadeset i četiri.