Olakšica studentima pogođenima pandemijom: Nude im 43 miliona KM pomoći tokom ljeta

Da li je vama pomogla vaša država?


People in a masks stands on the street
Ilustracija: Envato

Studentski u Škotskoj bore se s finansijama zbog pandemije COVID-a. Ovog ljeta studenti će se prijaviti za podršku vlade kako bi pokrili troškove stanovanja i srodnih izdataka vezanih uz studiranje.

Advertisements

Fond za hitnu finansijsku pomoć dostupan je redovnim studentima na privatnim univerzitetima, kako u Škotskoj tako i u ostatku Velike Britanije.

Škotska vlada objavila je da daju dodatnih 20 miliona funti studentima pogođenima pandemijom, čime se svota pomoći mladima na fakultetima uspela do 96 miliona funti, piše thetab.com. Svi studenti koji nemaju dovoljno sredstava za život tokom studija mogu se obratiti za pomoć direktno putem fakulteta ili fonda za pomoć tokom pandemije koronavirusa, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Advertisements

Vlada se također obavezala da će razmotriti i ideju da ova pomoć studentima na raspolaganju bude i tokom idućih nekoliko godina, osiguravajući na taj način finansijsku potporu onima kojima je potrebna, posebice tokom ljeta.

Pandemija je značajno utjecala na studente. Ne samo da je uzrokovala poteškoće u obrazovanju nego se mnogo njih bori s plaćanjem troškova stanovanja ili pronalaženjem posla. Dodatnih 20 miliona funti pomoći će im u ublažavanju finansijskog pritiska i stresa s kojim bi se mnogi suočili ovoga ljeta, izjavio je ministar visokog obrazovanja Jamie Hepburn. – Finansijska podrška koju smo studentima osigurali tokom ove pandemije značajna je i iznosti više od 96 milijuna funti koje smo studentima stavili na raspolaganje putem direktnog finansiranja, digitalnog pristupa, potpore u slučaju mentalnih poteškoća te putem studentskih udruga, govori za kraj.