Održano prvo državno natjecanje iz robotike – SPARKreators

Prvo državno takmičenje u robotici ikad u BiH održano je u Mostaru pod nazivom SPARKreators! U sportskoj dvorani na Bijelom Brijegu skupilo se preko 120 takmičara i još duplo toliko posjetitelja.


sparkreators finale 2019 pobjednici

SPARKreators je projekt preko kojeg SPARK school donira mBot robotiće osnovnim školama u cijeloj BiH. Već je donirano preko 900 robotića od 2016. godine. Igrajući se s ovim robotićima i koristeći ih u nastavi, djeca u osnovnoj školi lakše savladavaju zadatke iz matematike, informatike, fizike, kemije, te steču znanja iz tehnologije i inžinjerstva. Na taj se način pripremaju za tzv. STEM zanimanja – zanimanja budućnosti.

Advertisements

U sklopu projekta organizirano je i državno natjecanje, održano u petak 24.5. u Mostaru. U natjecanju je sudjelovalo preko 120 učenika iz 62 osnovne škole. Natjecali su se u dvije skupine – mlađu i stariju, a svi su imali isti zadatak – da što preciznije prođu zadanu stazu koristeći svoje mBot robotiće, i to u što kraćem vremenskom roku. Ovo su pobjednici i njihove nagrade koje su poklonili SPARK school i SYNC:

sparkreators finale 2019 spark mostar 3

MLAĐA SKUPINA (od 1. do 5. razreda)

  1. mjesto i UBTECH JIMU TankBot Kit osvojio je Benjamin Idrizović, JU Osnovna škola “Suljo Čilić” Jablanica
  2. mjesto i Makeblock Codey Rocky osvojila je Sarah Pašalić, Osnovna škola Sokolje, Sarajevo
  3. mjesto i mBot osvojio je Leonardo Lučić, Osnovna škola “Kiseljak”

STARIJA SKUPINA (od 6. do 9. razreda)

Advertisements
  1. mjesto i STEMI Hexapod osvojio je Renato Tony Đogić, Osnovna škola ” Fadil Bilal” Šumatac, Velika Kladuša
  2. mjesto i Makeblock Airblock osvojio Adnan Muradbegović, Osnovna škola “Safvet-beg Bašagić”, Sarajevo
  3. mjesto i mBot Starter robot kit osvojio/la je Luka Grgić, Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić, Ljubuški

sparkreators finale 2019 spark mostar 4

Osim podržavanja mladih robotičara u njihovom natjecanju, svi posjetitelji ovog SPARK događaja su mogli vidjeti štandove naših sponzora, odnosno reformatora školstva – NSofta i SYNCa. Ostali reformatori koji su podržali SPARKreatos državno natjecanje su Studio Joker, Fram žiral, Namex, Leda, BH Futures Foundation, STEMI, Feal, UNIS telekom, Bravo systems, O.Š. Silvija Strahimira Kranjčevića Mostar, Alba i Škutor.

– Iznimno mi je drago što je baš SPARK škola organizator prvog državnog natjecanja u robotici u Bosni i Hercegovini. Ovakvi edukacijski robotići su savršeni za razvijanje mozga, kreativnosti i poboljšanja tehničkih znanja i vještina kod djece, pri čemu sreće i radosti na njihovim licima sigurno ne nedostaje, čemu smo svjedočili na današnjem natjecanju, rekla je voditeljica SPARK school, Matea Markić Vučić, nakon uspješno završenog događaja.

(STUDOMAT.ba)