Održani protesti povodom klimatskih promjena širom Evrope: Studenti se također odazvali u velikom broju

Nekoliko desetina hiljada ljudi, među kojima se našao i značajan broj studenata marširalo je u subotu ulicama Glasgowa, domaćina Konferencije UN-a o klimi (COP26), zahtijevajući od vlada da preduzmu konkretne akcije kako bi se smanjila upotreba fosilnih goriva koja utiču na globalno zagrijavanje i klimatske promjene.


Screenshot 2 3
(Foto: EPA-EFE)

Marš, na kojem su se okupili sindikati, političari, studenti, zabrinuti građani, protekao je mirno uz zvuk bubnjeva i uprkos povremenoj kiši. Klimatski protesti održani su i u drugim gradovima širom Evrope, uključujući London, Pariz, Dablin, Kopenhagen, Cirih i Istanbul.

Advertisements

Održavaju se razgovori, ali nema politika koje će dogovoreno provesti u djelo, rekla je jedna od učesnica demonstracija u Glasgowu.

Kritičari optužuju političare da više govore nego što djeluju jer nisu ni ispunili obećanja sa COP-a u Parizu 2015. godine kad su se prvi put obavezali da smanje emisije štetne gasove u svojim državama. Demonstranti kritikuju i ograničen pristup javnosti razgovorima u Glazgovu, navodeći da su morale biti uključene sve zainteresovane strane.

Advertisements

Tokom marša su nosili banere sa natpisima “Crvena linija za čovječanstvo”, “Zaustavite velike zagađivače”, “COP26, posmatramo vas” i “Ljut sam”.

Na drugoj strani, sa manje prisutnih, ali ništa manje bijesa i entuzijazma klimatski skup održan je i u Istanbulu u Turskoj. Osamdesetak klimatskih aktivista protestovalo je u Istanbulu, pozivajući na akciju za spas planete za buduće generacije. Aktivisti su nosili transparente “Ujedinjeni za klimu” i “Ekologija bez klasne borbe je baštovanstvo”. Tursku su godinama unazad pogađale velike suše, a ovog ljeta i šumski požari i poplave, prenosi Klix.

Konferencija UN-a o klimi u Glasgowu trajat će do 12. novembra.