Održana XIV konferencija Vaša(r) ideja u Sarajevu

Motivacijski govori, transfer znanja, diskusije i propitivanje granica odgovornosti i samosvijesti istinski su cilj koncepta Vaša(r) ideja.


Održana XIV konferencija Vašar ideja u Sarajevu cover

Četrnaesto izdanje Vašara ideja održano je 12.04.2017. u sarajevskom Meeting Point-u a gosti su bili: predsjednik Evropskog parlamenta mladih u BiH Haris Kušmić, menadžerica školskog programa Civitasa za građansko obrazovanje u BiH Ivana Kešić, IT stručnjak i predavač Admir Tuzović.

Aktuelni gosti koji pozitivnim pričama o uspjehu ukazuju na valjanost vrijednosti koje žive kroz poslove kojima se bave i ovog puta bili su suština konferencije “Vaša(r) ideje”.

Priče o različitim profesionalnim borbama do samoostvarenja u konceptu koji pruža Udruženje “Plus” nisu zamišljene kao prilike isključivo namijenjene mladima, već za sve generacije koje su spremne napustiti utemeljene standarde koji se odavno ne propituju.

Ideja za pokretanje projekta Vaša(r) ideja javila se krajem 2012., a po okončanju implementacije nekoliko radionica, kroz istraživanje koje su članovi Udruženja PLUS sproveli nad skoro 900 sarajevskih srednjoškolaca, kao i kroz lične kontakte sa mladima. Iz dobivenih rezultata shvatili  smo kako mladi tokom svog formalnog obrazovanja ne kreiraju realnu sliku stanja na tržištu rada u Sarajevu i BiH, i da većina temelji svoje planove za budućnost na osnovu predrasuda o mogućnostima i načinima zapošljavanje, a ne na osnovu vlastitih sklonosti i spremnosti na predani rad. Evidentno je da takav način poimanja stvarnosti srednjoškolaci nastavljaju njegovati i tokom studiranja, stavljajući u prvi plan dobivanje diplome a ne usvojeno znanje i vještine.

U kratkom video prilogu pogledajte šta ste propustili:

Pojekt Vaša(r) ideja je podržala Američka ambasada u BiH a realizira se u saradnji sa kinom Meeting Point, Asocijacije srednjoškolaca u BiH, te pod pokroviteljstvom Ministarstva za nauku, obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo i Općine Centar Sarajevo.

(STUDOMAT.ba)