Održana “Evropska Noć istraživača 2016” u Banjaluci

Petu godinu za redom u Banjaluci održana je već prepoznatljiva najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, "Evropska Noć istraživača 2016".


Održana Evropska Noć istraživača 2016 u Banjaluci 1

Ove godine manifestacija je realizovana pod sloganom “Otkrijte nepoznato”, u petak, 30. septembra, na nekoliko različitih lokacija.

Posjetioci u Banjaluci posjetili su Sajam nauke i tehnike u okviru kojeg su vidjeli demonstracije naučno – istraživačkih postignuća kroz koja je nauka predstavljena na djelu; Interesantna predavanja i debate, kao i velike naučnike koji su ponudili odgovore na svakodnevna pitanja, koja nikog nisu ostavili ravnodušnim; Edukativni info kutak, te Takmičenje za srednje škole kroz koje su srednjoškolci predstavili svoje naučno – istraživačke radove.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

odrzana-evropska-noc-istrazivaca-2016-u-banjaluci-2

Vrata ovogodišnjoj “Evropskoj Noći istraživača” otvorile su sve važne banjalučke kulturne institucije, i to: Narodna i univerzitetska biblioteka RS, Muzej savremene umjetnosti RS, Muzej RS, te Dječije i Narodno pozorište RS.

Posebni gosti ovogodišnje manifestacije bili su Astronomsko društvo “Ruđer Bošković” iz Beograda, te naučna grupa “Teeme Keemiat” iz Estonije.

Banjalučki Dom omladine, Tehničku školu Banja Luka, te novog partnera – Univerzitet za poslovne studije, posjetilo je nekoliko hiljada posjetilaca, što govori u prilog informaciji da je ovogodišnja, peta po redu “Evropska Noć istraživača” nadmašila prethodne.

Do sljedeće godine – ostanite vjerni nauci i naučno – istraživačkom radu!

Noć istraživača se od 2005. godine organizuje svakog posljednjeg petka u septembru, pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život. Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako 2014. godine održana u više od 300 gradova u 30 evropskih država. Od 2014. godine “Noć istraživača” je postala “Evropska noć istraživača” pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

(STUDOMAT.ba)