Održan Dan otvorenih vrata CIS UNSA: Interdisciplinarno obrazovanje potreba savremenog društva

“Interdisciplinaran pristup obrazovanju nije trend nego potreba“, naglašeno je na Danu otvorenih vrata Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu koji je održan u Sarajevu.


Dan otvorenih vrata CIS UNSA

Uz lična iskustva magistranata koji su svoje zaposlenje našli u raznim sektorima gdje svakodnevno kroz svoje poslove doprinose napretku cjelokupnog bh. društva, prisutni su se mogli upoznati sa svim prednostima ovakvog pristupa obrazovanju te šest interdisciplinarnih master studija za akademsku 2018/2019 godinu na koje se do 28. septembra može aplicirati putem www.cis.unsa.ba.

– Centar za interdisciplinarne studije UNSA nastao je s ciljem da adekvatno odgovori na izazove savremenog društva i tržišta rada. Sa našim master programima mi to sigurno i radimo jer kreiramo kvalitetan kadar koji kroz znanja iz više disciplina može pomjerati granice, istakla je direktorica Centar za interdisciplinarne studije UNSA, Melika Husić-Mehmedović.

Voditeljica programa “Nutricionizam“, doc.dr. Irzada Taljić, navela je da je ova oblast u velikoj ekspanziji u našem regionu i da je jedan ovakav studij nedostajao Univerzitetu u Sarajevu.

– Ovim programom dobit ćemo stručnjake koji će građanima i građankama davati adekvatne savjete na osnovu najnovijih naučnih saznanja, rekla je Taljić.

Najavljujući program “Evropski studij“, voditeljica prof.dr. Azra Hadžiahmetović, kazala je da studij obuhvata sociološke, filozofske, ekonomske i druge prakse.

– Ovo je u pravom smislu riječi interdisciplinaran studij. Obuhvatamo sve oblasti koje su neophodne jednoj državi koja pretendira da bude članica EU. Sutra kada dođemo za pregovarački sto, želimo imati stručnjake različitih profila koji će nas kompetentno predstavljati u svim domaćim i međunarodnim institucijama, naglasila je Hadžiahmetović te dodala da će studij voditi profesori iz BiH i inostranstva.

Voditelj programa “Jedinstveno zdravlje“, prof.dr. Nihad Fejzić, izrazio je nadu da će u budućnosti i država u određenoj mjeri podržati ove interdisciplinarne programe kroz formu sufinansiranja.

Master studije na CIS UNSA do sada je završilo više od 800 magistranata i magistrantica koji su svoje zaposlenje našli u raznim sektorima gdje svakodnevno kroz svoje poslove doprinose napretku cjelokupnog bh. društva. Centar je usmjeren ka interdisciplinarnom obrazovanju nove generacije stručnjaka/inja iz Bosne i Hercegovine kao i iz zemalja regije jugoistočne Evrope. Kao takav, CIS okuplja više od stotinu uvaženih domaćih i stranih eksperata/tica iz različitih naučnih oblasti koji/e zajednički rade na projektima razvoja iz svih naučnih oblasti.

(STUDOMAT.ba)