Odluka Skupštine TK: Smijenjen rektor i Upravni odbor Univerziteta u Tuzli

Skupština Tuzlanskog kantona na hitnoj sjednici sazvanoj povodom posljednjih događaja na Univerzitetu u Tuzli, donijela je Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, kojim su smjenjeni rektor, Upravni odbor te prorektori Univerziteta u Tuzli.


Foto: Faktor.ba
Foto: Faktor.ba

Problemi na Univerzitetu u Tuzli su eskalirali nakon fizičkog obračuna profesora Denijala Sprečića i Bahrije Šarića na Rudarskom fakultetu.

Advertisements

Tada su počeli javni obračuni između rektora Samira Nurića i Vlade Tuzlanskog kantona a sve to je imalo svoj epilog na sjednici Skupštine TK održanoj u čevrtak, 16.03.2017. godine, koja je trajala cijeli dan.

Imenovanja i smjene

Kako je navedeno u Izmjenama zakona Vlada TK i Senat će imenovati predsjednika i čanove Upravnog odbora, a njihov mandat trajat će do imenovanja Upravnog odbora u skladu sa zakonom.

– Vršioca dužnosti rektora Univerziteta imenovat će Skupština TK, na prijedlog Komisije za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Skupštine TK, navodi se u Izmjenama zakona o visokom obrazovanju.

Prorektore će, pak, imenovati Senat na prijedlog vršioca dužnosti rektora.

Pored Izmjena zakona, Skupština je usvojila i zaključke koji imaju za cilj stabilizaciju stanja na Univerzitetu. Između ostalog osudili su tuču profesora i zatražili od Tužilaštva da ispita sve okolnosti ovog događaja. Također najoštrije je osuđeno miješanje politike u rad Univerziteta u Tuzli i narušavanje njegove autonomije.

Skupština TK traži od resornog ministarstva da hitno pripremi izmjene Zakona o visokom obrazovanju koje bi bile usaglašene sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH te se spriječi politički uticaj na izbor menadžmenta Univerziteta, s tim da dosegnuti nivo prava akademske zajednice i studenata ne bude umanjen.

Rasprava u Skupštini

Inače, hitna sjednica Skupštine je sazvana na inicijativu zastupnika SDP-a, a na inicijativu zastupnika SDA Mirze Omerdića u dnevni red su uvrštene Izmjene zakona po hitnoj proceduri.

Advertisements

– Pozivam inspekciju i sve nadležne institucije da provedu provjere i utvrde da li je ovaj rektor nešto uradio pogrešno. Ponosan sam na šest mjeseci svoga rada. Upozoravam zastupnike da oni na ovaj način pišu historiju Univerziteta u Tuzli, rekao je rektor Nurić.

Zanimljivo izlaganje imao je i predsjednik Sindikata Univerziteta u Tuzli Feriz Adrović koji je pozvao zastupnike da ne diraju profesore, a studentima poručio da budu jedinstveni.

– U rektora Nurića vjerujem kao čovjeka. Pogriješio je što nije dao saglasnost dekanu Pravnog fakulteta u Tuzli Izudinu Hasanović koji je dobio 14 glasova “za” uz samo dva protiv. Dekan mimo plaće u jednom mandatu zaradi oko 100.000 maraka. Tražim da se to javno objavi, jer to traži moje članstvo, rekao je Adrović.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović rekao je na Skupštini da je stav njegovog ministarstva da je za stanje na Univerzitetu odgovoran menadžment.

Predsjednik Unije studenata Univerziteta u Tuzli Nedžad Hodžić rekao je da su studenti pokazali jedinstvo.

– Nemojte degradirati Univerzitet, nemojte da nas dovedete dotle da mi branimo instituciju Univerziteta od vas. Neće vam biti drago ako mi budemo morali da branimo tu instituciju. Gdje je 20 profesora da stane iza rektora, njih nema, a studenti su jedinstveni, rekao je Hodžić.

Premijer TK Bego Gutić je rekao da se na Univerzitetu dešava unutrašnji sukob.

– Vlada nije izazvala sukob na Univerzitetu, radi se o ličnom obračunu dvojice profesora. Ne radi se o bilo kakvom imenovanju. Ovaj Upravni odbor i rektor više ne mogu voditi Univerzitet, rekao je Gutić.

(Faktor.ba)