KS: Maturanti i brucoši biraju svoj put

U prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu planiran je upis 5.714 studenata i to redovni studij 2.639, redovni studij - troškove studija snose sami studenti 1.534, vanredni studij 904, distance learning studij 420 i strani državljani 217.


upis brucos fakultet

U prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu planiran je upis 5.714 studenata i to redovni studij 2.639, redovni studij – troškove studija snose sami studenti 1.534, vanredni studij 904, distance learning studij 420 i strani državljani 217.

upis brucos fakultet– Konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija na fakultetima i akademijama Univerziteta u Sarajevu za akademsku 2013/2014. godinu objavljen je 22. juna. Prijave na konkurs za upis podnose se organizacionim jedinicama do 6. jula 2013. godine. Ukoliko je za prijem studenata predviđeno polaganje prijemnog ispita, svaka organizaciona jedinica će utvrditi datum i raspored polaganja, kao i sadržaj i način polaganja prijemnog ispita, što će objaviti na svojim web stranicama i oglasnim pločama. Prijemni ispiti će biti završeni do 31. augusta, istakli su u Odjelu za odnose sa javnošću Univerziteta u Sarajevu za sarajevsko “Oslobođenje“.

Redovni studij

Visina participacije cijena usluga i školarina Univerziteta u Sarajevu, te fakulteta i akademija u njegovom sastavu utvrđena je odlukom Vlade Kantona Sarajevo. Na svim fakultetima i akademijama Univerziteta u Sarajevu upisnina za redovne studente iznosi 100 KM.

– Visina participacije troškova studija na fakultetima i akademijama Univerziteta u Sarajevu za redovni studij čije troškove snose sami studenti, za vanredni studij i DL studij razlikuje se po grupacijama Univerziteta u Sarajevu, dodali su u Odjelu za odnose sa javnošću Univerziteta Sarajevo.

U toku je i konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola. Otvoren će biti do ponedjeljka, 1. jula. Jučer je počelo štampanje svjedočanstava i rezultata polaganja eksterne mature, te svjedočanstava o završenoj osnovnoj školi.

Uobičajena praksa

– Neke škole će u utorak, 25. juna, a neke u srijedu, 26. juna, djeci izdati svjedočanstva, što je sasvim dovoljno vremena da se djeca prijave u željenu srednju školu. Inače, ovakav tajming i procedura su uobičajeni i sve teče u skladu sa rokovima koje smo poštovali i ranijih godina. Svi učenici će dobiti svjedočanstva na vrijeme. U školama će se dokumenti primati do poslijepodnevnih sati u ponedjeljak, 1. jula, istakla je za “Oslobođenje” Lamija Husić, stručna savjetnica za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS-a.

Polaganju eksterne mature je pristupilo 2.618 učenika, 220 učenika nije završilo deveti razred u Sarajevu, ali zbog planova da nastave školovanje ovdje, pridružili su se sarajevskim kolegama.

– 35 učenika zbog teške bolesti ili drugih objektivnih razloga nije pristupilo polaganju eksterne mature. Ono što u ovome trenutku možemo reći jeste da želimo da oni, prije svega, ozdrave i budu u mogućnosti nastaviti školovanje. Oni sasvim sigurno neće ostati neupisani. Moguće je i da se organizuje drugi rok polaganja eksterne mature u augustu, ali o svemu ćemo blagovremeno obavijestiti javnost, dodala je Husić.

(oslobodjenje.ba)