Odgađate alarm? Ovo su savjeti da nikada više ne zakasnite na fakultet

Odgađanje alarma dodatno umara i označava loš početak dana. Ipak, nije sve izgubljeno: navike je relativno lako korigirati.


alarm ringing in the morning
Foto: Envato

Svi mi ponekad (a neki i stalno) odgađamo zvono na alarmu. Tih dodatnih deset minuta čine nam se spasonosnima kad treba izaći iz toplog kreveta, ali imaju loš uticaj na naše spavanje i početak dana.

Terapeutkinja Kler Ermes preporučuje da za početak trebamo pratiti svoju rutinu spavanja. Podaci o tome kada liježemo, što radimo prije spavanja i ujutro, kao i prehrambene navike, mogu pomoći da shvatimo što je dobro za naš san.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ipak, mnogi studenti žive i spavaju neuredno, pogotovo u vrijeme ispitnih rokova i izlazaka vikendom. Zbog toga je drugi savjet terapeutkinje puno jednostavniji: stavite mobilni ili budilnik što dalje od sebe, tako da morate ustati da biste utišali alarm. Lakše je započeti jutro kad smo već na nogama.

Treći i najvažniji savjet je složiti rutinu. Ujutro se neki prvo obuku, neki jedu doručak, neki piju kafu ili čaj. Kad tu naviku uvedete u automatizam, na nju nadovežite sljedeću. Tako ćete složiti automatizam koji će vam pomoći da brzo i produktivno započnete dan, prenosi srpskainfo.com.