“Odaberi posao koji voliš i nećeš morati raditi nijedan dan u svome životu!”

Ivana, Ivona i Patricija tri su mlade i uspješne djevojke iz Mostara koje su svoju ljubav prema glazbi odlučile ujediniti stvorivši trio koji je u njhovom gradu i okolici postao prepoznatljiv i cijenjen. Pročitajte njihovu priču!


Tko su djevojke iz tria La Vita?

Advertisements

La Vita je trio duhovne glazbe kojeg čine Patricija Knezović (solist), Ivona Šakota koja svira flautu i Ivana Krešić za glasovirom.

Kada ste svoju ljubav prema glazbi odlučile ujediniti?

Patricija svojim predivnim i prepoznatljivim glasom godinama krasi svečanosti crkvenih vjenčanja uz Ivaninu klavirsku pratnju. U ljetu 2015. pridružuje se i Ivona, kolegica iz glazbene škole te se cjelokupna izvedba obogatila tonovima flaute.

Vjerujem da prije svakog nastupa imate zahtjevne probe. Kako usklađujete privatne i fakultetske obveze?

Naši nastupi su uglavnom vikendom, tako da je to značajna olakšica u organiziranju svakodnevnih aktivnosti. Zajedno se sastajmo na probama kroz tjedan, ali to nam ne predstavlja problem, obzirom da vladamo materijom, a volimo zajedno muzicirati. Smatramo da u životu uvijek trebamo biti proaktivni. Iako nam se možda često tako i ne čini, studentski dani su razdoblje u životu kad sigurno imamo energiju i dovoljno vremena da se okušamo u nekim novim aktivnostima ili unaprijedimo svoje vještine. Uz dvije kave tjedno manje, može se puno toga korisnog napraviti.

Kako ste se odlučile vašem triu dati ime La Vita?

Naši nastupi su većinom vezani za svečanosti vjenčanja- trenuci kada vjernici „ostavljaju oca i majku, prijanjaju jedno uz drugo“ te počinju živjeti jedan drugačiji život i svečanosti krštenja kao simbol rađanja novog života. Stoga smo izabrale znakovit naziv  “La Vita” (tal. “život”). Glazba nas je sprijateljila i ona je zaista naš život.

Advertisements

Okolina sigurno ima samo pozitivne reakcije na vaš rad. Zanime me ima li interesa za duhovnu glazbu?

Pozitivni komentari, preporuke od osoba s kojima smo već radile i broj ljudi koje traže naše izvođenje za vlastite prigode je odlična povratna poruka publike i dokaz velikog interesa za duhovnu glazbu. Ovim putem  zahvaljujemo se  svima koji su nam ukazali povjerenje, a mi dajemo sve od sebe da isto opravdamo i da im najznačajnije dane u životima učinimo još svečanijim.

Ivana i Ivona, studentice ste logopedije i edukacijske rehabilitacije. Možete li u svom budućem zanimanju pronaći poveznicu s glazbom i na taj način pomagati osobama s poteškoćama u razvoju.

Glazba u današnje vrijeme postaje sve više prepoznat i cijenjen medij u mnogim granama medicine, a posebno u području fizikalne medicine i rehabilitacije. Glazba je jedan od najboljih načina za smirenje i opuštanje djece, a glazbene aktivnosti djeci su vrlo prihvatljive. Kroz glazbene igre razvija se motorika, govor, kreativnost, a također je dokazano kako glazba pozitivno djeluje na inteligenciju pojedinca. Nadamo se da ćemo u svom budućem radu uspjeti spojiti dvije velike ljubavi.

Mlade ste i uspješne djevojke, koje uspjevaju uskladiti sve obveze. U čemu je tajna?

Hvala na komplimentima. Iako je poprilično otrcana izreka „Odaberi posao koji voliš i nećeš morati raditi nijedan dan u svome životu” u našem je slučaju istinita. Spojile smo ugodno s korisnim i ljubav prema glazbi se uistinu vidi kroz naš rad. Od srca bi svima poželjele isto!

(Karla Gardavski / STUDOMAT.ba)