Od 110 godina starog drveta nastala je najoriginalnija i najslađa biblioteka ikada

Nešto više od jednog vijeka staro drvo bilo je trulo, te umjesto da ga posjeku i unište, danas je u njemu jedna od najljepših biblioteka na svijetu.


najsladja biblioteka aps 864432069

Iako živimo u svijetu interneta, s pristupom informacijama na samo jedan klik, još uvjek postoji nešto magično i važno kada su u pitanju knjige. Sposobnost da se uroni u književnu fikciju i čita polako i pažljivo pomažu podsticanju važnih vještina poput kritičkog razmišljanja i empatije, prenosi mreza-mira.net.

Projekat “Little Free Library” započela je neprofitna američka organizacija, čiji se uticaji vide i po cijeloj Evropi. Male besplatne knjižare funkcionišu prema principu “donesi knjigu, pozajmi knjigu”. U 88 zemalja postoji više od 75.000 malih knjižara, u kojima se godišnje izmijene milioni knjiga.

Ipak, najoriginalniju biblioteku ovog tipa koju smo do sada vidjeli napravila je porodica u Kor d’ Alejnu, u saveznoj američkoj državi Ajdaho. Šerli Armitadž Hauvard, bibliotekarka, knjigovezac i umjetnica, odlučila je da od ogromnog stabla starog 110 godina napravi preslatku biblioteku. Drvo je bilo trulo, te umjesto da ga posijeku i unište, danas je u njemu jedna od “Little Free Library” biblioteka.

Panj je isklesan iznutra, prekriven krovom, a unutrašnje i spoljašnje osvjetljenje dali su mu zaista bajkoviti izgled i učinili jednom od najlepših biblioteka koje smo ikada vidjeli.

Pogledajte i sami:

(STUDOMAT.ba)