Ignorišeš nečiji pozdrav na hodniku? Bonton kojeg bi se studenti trebali pridržavati

Dijeljenje životnog prostora s nekim nosi određenu dozu kompromisa sa sobom. Cimerstvo u maloj studentskoj sobi značit će pronalazak zajedničkog jezika, pravljenje ustupa, organizaciju i prije svega – poštovanje.


student

Iste stvari trebale bi se uvažavati kada govorimo uopšteno u životu u domu. Tu su zajedničke prostorije koje studenti dijele, pa kolegijalnosti i određeni bonton moraju postojati, kao i u svakoj zajednici. Svako je osoba za sebe, neki su introverti, neki totalni ekstroverti, ali pojedine osobine ne bi trebale utjecati na kvalitetnu klimu u domu, kada je riječ o međuljudskim odnosima i osnovnim stvarima poput pozdravljanja ili odzdravljanja kolegici ili kolegi kada se susretnete na hodniku, prenosi mojfaks.com.

Advertisements

Neki cmeri skroz su nezainteresovani za svoju okolinu

Jedna studentica drugu godinu za redom živi u Studentskom domu, i kako nam govori tu se osjeća kao kod kuće. Ipak, po njoj, međuljudski odnosi nisu toliko divni, jer postoje studenti koji su skroz nezainteresirani za svoju okolinu. Nakon nekoliko sličnih situacija, u Facebook grupi doma napisala je:  –Ako te neko pozdravi u tvom paviljonu, barem kimni glavom ili se nasmij ako je tako teško pustiti glas.

Opisala nam je par situacija zbog kojih se odlučila oglasiti u grupi.

Ulazeći u paviljon, otvorila sam vrata mladiću koji nije uzvratio mom pozdravu niti zahvalio na otvaranju vrata. To je u redu, možda mu nije bio dan, možda je bio umoran i izgubljen, možda se jaaako žurio… Ali ista stvar se dogodila dok sam se penjala na drugi sprat svog paviljona, sada od druge osobe, koja me vidjela, pogledala, skrenula pogled i onda kompletno izignorirala moje ‘ćao’, priča naša sugovornica.

Ne smatra da je nužno problem samo u tom ne pozdravljanju, već da se svi pretjerano povlačimo u sebe i tako uopšte ne primjećujemo ono što se događa oko nas. Uključujući i studente koje svakodnevno susrećemo i s kojima dijelimo prostor.

Advertisements

Maniri koje bi svaki student trebao usvojiti su…

Topli pozdrav izignorišemo ili ne doživimo jer nam se žuri, jer smo umorni ili nam se ne sviđa kako osoba koja nam se obratila izgleda. To nije kultura i to nije u redu. To je sitnica koja nekome popravlja dan, nekoga ohrabri, nekoga utješi, ali kako stojimo, nekoga i jako iznenadi. Ako već nisi neko ko prvi prilazi ili prvi pozdravlja, barem se nasmij ili nekome pruži topli pogled afirmacije, pozdravi ga očima, a možeš ga i zagrliti ako ti u tom trenutku to čini kao najbolja ideja! Mislim da nije stvar u tome što netko nekoga ne pozdravlja pa je to strašno. Nego se to događa medu nama studentima koji dijelimo hodnike, otvaramo vrata, uskočimo u pomoć  ili posudimo docimerima kafu kad im ponestane. To su maniri i trebaju opet zaživjeti, govori nam ona.

Bitno je samo voditi računa o zaista osnovnim manirima. Donosimo kratki popis:

1) Otvoriti i pridržati vrata ako neko ide iza tebe, pomoći ako treba s vrećicama, koferima…
2) Pozdraviti/otpozdraviti kada vidiš nekoga na hodniku
3) Urednost (počistiti za sobom)
4) Ne budi sebičan jer nisi sam u domu
5) Paziti na buku u svojoj sobi i na hodniku
6) Ne pušiti na hodniku i balkonima koji su u blizini ostalih soba (da dim ne ide kroz prozor).

Dodatni plus je ako se pokaže malo više otvorenosti i pažnje prema drugima. Pitaj nekoga kakav mu je dan, možda mu baš to treba. Ponudi mandarinama. Ili bilo s čim što vidiš da ipak ne možeš pojesti sam. Udijeli kompliment. Nasmij se. I budi obazriv. Život u zajednici nije jednostavan, ali svi malim ustupcima mogu učiniti da on bude bolji. Za sve.

(STUDOMAT.ba)