Nove laboratorije u Građevinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

U Građevinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu danas će biti otvorena IT i geodetska laboratorija na Odsjeku za geodeziju u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine.


Foto: Source.ba
Foto: Source.ba

Nove laboratorije opremljene su sredstvima iz međunarodnog projekta Erasmus+CB HE GEOWEB.

Sredstva od oko 51.000 eura utrošena su za kupovinu moderne geodetske opreme (GPS/GNSS trofrekventni prijemnici satelitskih signala za precizno pozicioniranje, softver za obradu podataka satelitskih opažanja/mjerenja, totalnu stanicu, nivelir najveće tačnosti uz neophodni pribor) kao i deset PC +server uz adekvatne softvere.

Studentima bachelor, master i doktorskog studija geodezije ove laboratorije će omogućiti praktičan rad u procesu obrazovanja na značajno višoj razini od dosadašnjeg.

Posebna novina je da će studenti primjenjivati prednosti metoda e-učenja u kombinaciji s klasičnim metodama.

Projekt GEOWEB implementiraju 12 partnerskih institucija: tri evropska univerziteta (KTH, Švedska, TUW, Austrija i ULE Španija), po dva univerziteta iz Srbije (UB i UNS), Albanije (TUT i UT), dok je iz BiH uključeno pet partnera: Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet Džemal Bijedić iz Mostara, Univerzitet u Tuzli, Zavod za planiranje Kantona Sarajevo i BNPro doo.

Projekt je počeo u oktobru 2015. godine, a završetak je planiran također u oktobru 2018. godine, saopćeno je iz Građevinskog fakulteta.

(Source.ba)