Nove ispovijesti o profesoru iz Beograda: Tražio od studentice da igra na stolu za ocjenu

Profesor na kog se odnosi najviše optužbi isključen je iz svih predispitnih i ispitnih obaveza, koje će umjesto njega obavljati komisija.


profesor uznemiravanje studentice arhitektura 3

Skandal koji danima drma Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, nakon niza anonimnih svjedočenja studentkinja o seksualnom uznemiravanju od strane najmanje četvorice profesora, počeo je da se razrješava davanjem izjava nadležnima.

Poslije izjašnjenja dekana ove visokoškolske ustanove Vladimira Lojanice, koji je u četvrtak dao izjavu policiji u svojstvu građanina, nadležni će, kako je najavljeno, saslušati sekretara i povjerenika za ravnopravnost na fakultetu, a tokom naredne sedmice trebalo bi da djevojke i mladići koji su podnijeli prijave fakultetu također daju izjave u policiji.

U međuvremenu, na Instagram nalogu anketa_arh.bg i dalje se objavljuju nove anonimne ispovijesti studenta arhitekture o pretrpljenom seksualnom i psihičkom nasilju, a među njima je i svjedočenje studentice koja tvrdi da je njenoj drugarici najoptuživaniji profesor rekao da će igrati na kafanskom stolu za ocjenu.

profesor uznemiravanje studentice arhitektura 2 696x1253 1
Foto: Kurir.rs

 – Bila sam kod (ime profesora poznato redakciji) u sali na jednom predmetu, zajedno sa drugaricom. Bile su pretposljednje vježbe i htio je da nam otkaže posljednje vježbe jer nismo imali zadatak i bio je već kraj semestra, pa nije bilo potrebe da se održavaju. Drugarica je jedina imala iskorišten maksimalan broj izostanaka i onda joj je rekao da će njih dvoje da idu u kafanu za posljednje vježbe i da će da igra na stolu za ocjenu. Sjećam se vrlo dobro da je bila uznemirena i šokirana njegovim komentarom, kao i ostatak sale, napisala je ova studentkinja.

Dodaje da nju taj profesor nije uznemiravao, ali da je pomislila kako se možda previše približava djevojkama dok komentariše radove, ali je tada, 2017/18. godine, mislila da pretjeruje.

 – Bilo je još dosta trenutaka da je upućivao neprimjerene komentare studentima, ali ih se ne sjećam tačno. Imali smo uvodna predavanja, gdje su sve grupe bile u jednoj sali dok je profesor objašnjavao sljedeći zadatak, često ne bude mjesta u sali i studenti sjede i po stolovima i na podu. Ja sam sjedila na stolici i ispred mene je bio sto na kome je sjedio (ime profesora poznato redakciji Kurira) i još jedna djevojka. Vidjela sam kako joj je dodirivao leđa jer se to dešavalo tačno ispred mene, zaključila je ova studentkinja.

profesor uznemiravanje studentice arhitektura 1
Foto: Kurir.rs

Na pomenutom Instagram nalogu studenti su se žalili i na upravu fakulteta, koja, kako tvrde, nije reagovala na prijave o uznemiravanju pomenutog profesora koje su im slali prije godinu dana, prenosi Kurir.

Poštovani, kada ćete se pozabaviti docentom (ime i prezime poznato redakciji) i njegovim odnosima prema studentkinjana?, piše u poruci koju je Arhitektonskom fakultetu studentkinja poslala 26. juna 2021, a godinu dana kasnije dodala:

 – Ni riječi od vas. Sada ćete izgleda morati da se pozabavite uvaženim docentom. Saučesnici ste, znali ste sve i ćutali, pravili se mrtvi… Svaka čast.

Inače, profesor na kog se odnosi najviše optužbi isključen je iz svih predispitnih i ispitnih obaveza, koje će umjesto njega obavljati komisija.