Noć istraživača BiH 2016: Pridružite se i predstavite svoj naučno-istraživački rad

Petu godinu za redom u Bosni i Hercegovini se obilježava najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, “Evropska Noć istraživača 2016” pod sloganom “Otkrijte nepoznato”.


Ove godine manifestacija će biti obilježena u petak, 30. septembra, sa početkom u 17.00 časova, u pet bh. gradova – u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru, Bijeljini i Goraždu.

Sve zainteresovane institucije, organizacije, firme i pojedinci koji se bave naukom, istraživanjem i inovacijama su pozvani da se i ove godine prijave za učešće u Noći istraživača 2016 u nekom od ovih pet gradova. Svoj rad možete predstaviti kroz naučni sajam, naučni kutak ili takmičenje za srednje škole u okviru koga će se posebno cijeniti ideja, inovativnost, kreativnost i originalnost.

Cilj manifestacije je povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u BiH, podrška istraživačima i promocija dostignuća lokalnih naučnika, inovatora i preduzetnika. I ove godine će posjetiocima biti predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre, te naučnu žurku na kraju.

Konkurs za učešće u Noći istraživača BiH 2016 otvoren je do 20. septembra 2016. godine, a najzanimljivije, najedukativnije i najinovativnije prezentacije će biti predstavljene na Noći istraživača koja će biti održana u petak, 30.09. u Banjoj Luci, Sarajevu, Bijeljini i Mostaru i Goraždu, a pobjednici srednjoškolskih timova će biti nagrađeni vrijednim nagradama.

Noć istraživača u Bosni i Hercegovini zajedničkim snagama realizuju agencija Tidea, Oxfam u Bosni i Hercegovini, Institut za hidrotehniku Sarajevo, Univerzitet za poslovne studije Banja Luka, Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru, te Privredna komora Bosansko-podrinjskog kantona.

Za više informacija o manifestaciji posjetite www.nocistrazivaca.ba, gdje se nalaze i sve informacije o kategorijama učesnika i uslovima učestvovanja za svih pet gradova.

Noć istraživača se od 2005. godine organizuje svakog posljednjeg petka u septembru, pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako 2014. godine održana u više od 300 gradova u 30 evropskih država. Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Evropska noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X