Noć istraživača BiH 2016: Pridružite se i predstavite svoj naučno-istraživački rad

Petu godinu za redom u Bosni i Hercegovini se obilježava najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, “Evropska Noć istraživača 2016” pod sloganom “Otkrijte nepoznato”.


Noć istraživača BiH 2016 Pridružite se i predstavite svoj naučno istraživački rad

Ove godine manifestacija će biti obilježena u petak, 30. septembra, sa početkom u 17.00 časova, u pet bh. gradova – u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru, Bijeljini i Goraždu.

Sve zainteresovane institucije, organizacije, firme i pojedinci koji se bave naukom, istraživanjem i inovacijama su pozvani da se i ove godine prijave za učešće u Noći istraživača 2016 u nekom od ovih pet gradova. Svoj rad možete predstaviti kroz naučni sajam, naučni kutak ili takmičenje za srednje škole u okviru koga će se posebno cijeniti ideja, inovativnost, kreativnost i originalnost.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Cilj manifestacije je povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u BiH, podrška istraživačima i promocija dostignuća lokalnih naučnika, inovatora i preduzetnika. I ove godine će posjetiocima biti predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre, te naučnu žurku na kraju.

Konkurs za učešće u Noći istraživača BiH 2016 otvoren je do 20. septembra 2016. godine, a najzanimljivije, najedukativnije i najinovativnije prezentacije će biti predstavljene na Noći istraživača koja će biti održana u petak, 30.09. u Banjoj Luci, Sarajevu, Bijeljini i Mostaru i Goraždu, a pobjednici srednjoškolskih timova će biti nagrađeni vrijednim nagradama.

Noć istraživača u Bosni i Hercegovini zajedničkim snagama realizuju agencija Tidea, Oxfam u Bosni i Hercegovini, Institut za hidrotehniku Sarajevo, Univerzitet za poslovne studije Banja Luka, Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru, te Privredna komora Bosansko-podrinjskog kantona.

Za više informacija o manifestaciji posjetite www.nocistrazivaca.ba, gdje se nalaze i sve informacije o kategorijama učesnika i uslovima učestvovanja za svih pet gradova.

Noć istraživača se od 2005. godine organizuje svakog posljednjeg petka u septembru, pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako 2014. godine održana u više od 300 gradova u 30 evropskih država. Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Evropska noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

(STUDOMAT.ba)