Njemačka zamrznula program zapošljavanja mladih Evropljana

Njemačka je zamrznula program zapošljavanja mladih Europljana zbog velikog interesa u krizom opustošenim zemljama.


bundesagentur arbeit

Njemačka je zamrznula program zapošljavanja mladih Europljana zbog velikog interesa u krizom opustošenim zemljama.

Ministarstvo rada objavilo je da je preplavljeno prijavama zainteresiranih, osobito iz Španije i Mađarske, za program subvencioniranog osposobljavanja za zapošljavanje, te strukovno i profesionalno usavršavanje mladih iz ostalih europskih zemalja u njemačkim sektorima u kojima nedostaje radne snage, prenosi portal ceppei.ba.

Njemačka, vodeća europska ekonomija, našla se na udaru kritika partnera iz Europske unije zbog pristupa dužničkoj krizi u eurozoni i naglaska na fiskalnoj disciplini. Berlin je odgovorio inicijativom za borbu protiv nezaposlenosti mladih kako bi pomogao “izgubljenoj generaciji” u potrazi za poslom i riješio nestašicu na vlastitom tržištu rada u sektorima kao što su skrb za starije i gastronomija.

Program je namijenjen građanima između 18 i 35 godina starosti i prvotno je trebao trajati do 2016. godine, ali je naknadno produljen do 2018. Sudionici programa dobivaju finansijsku pomoć za pohađanje tečaja njemačkog u matičnoj zemlji i pomoć pri razgovorima za posao i selidbi u Njemačku radi posla.

Ukupno planirani iznos za tu inicijativu od 400 milijuna eura već je potrošen, uključujući i 48 milijuna eura za ovu godinu pa je na internetskoj stranici programa MobiPro-EU koji vodi Savezna agencija za rad (BAA) objavljeno da je obrada novih zahtjeva obustavljena.

Između januara 2013. i kraja marta 2014. interes za sudjelovanje u programu iskazalo je gotovo 9.000 mladih iz cijele Europske unije, navodi se. Većinu među njima čine mladi iz Španije koji su poslali gotovo 5.600 zahtjeva.

(ceppei.ba)