Njemačka zamrznula program zapošljavanja mladih Evropljana

Njemačka je zamrznula program zapošljavanja mladih Europljana zbog velikog interesa u krizom opustošenim zemljama.


Njemačka je zamrznula program zapošljavanja mladih Europljana zbog velikog interesa u krizom opustošenim zemljama.

Advertisements

Ministarstvo rada objavilo je da je preplavljeno prijavama zainteresiranih, osobito iz Španije i Mađarske, za program subvencioniranog osposobljavanja za zapošljavanje, te strukovno i profesionalno usavršavanje mladih iz ostalih europskih zemalja u njemačkim sektorima u kojima nedostaje radne snage, prenosi portal ceppei.ba.

Advertisements

Njemačka, vodeća europska ekonomija, našla se na udaru kritika partnera iz Europske unije zbog pristupa dužničkoj krizi u eurozoni i naglaska na fiskalnoj disciplini. Berlin je odgovorio inicijativom za borbu protiv nezaposlenosti mladih kako bi pomogao “izgubljenoj generaciji” u potrazi za poslom i riješio nestašicu na vlastitom tržištu rada u sektorima kao što su skrb za starije i gastronomija.

Program je namijenjen građanima između 18 i 35 godina starosti i prvotno je trebao trajati do 2016. godine, ali je naknadno produljen do 2018. Sudionici programa dobivaju finansijsku pomoć za pohađanje tečaja njemačkog u matičnoj zemlji i pomoć pri razgovorima za posao i selidbi u Njemačku radi posla.

Ukupno planirani iznos za tu inicijativu od 400 milijuna eura već je potrošen, uključujući i 48 milijuna eura za ovu godinu pa je na internetskoj stranici programa MobiPro-EU koji vodi Savezna agencija za rad (BAA) objavljeno da je obrada novih zahtjeva obustavljena.

Između januara 2013. i kraja marta 2014. interes za sudjelovanje u programu iskazalo je gotovo 9.000 mladih iz cijele Europske unije, navodi se. Većinu među njima čine mladi iz Španije koji su poslali gotovo 5.600 zahtjeva.

(ceppei.ba)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!