Microsoft BiH: Studenti FIT-a i Slobomir P Univerziteta pobjednici Imagine Cupa 2014

Kompanija Microsoft BiH jučer je objavila da su pobjednici Imagine Cupa 2014, takmičenja na nivou Bosne i Hercegovine, tim "Chemicalium" s Fakulteta informacionih tehnologija Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, u kategoriji inovacije, te tim "The Lab of Dreams" sa Slobomir P Univerziteta, u kategoriji igre.


imagine cup 2014 bosnia

Kompanija Microsoft BiH jučer je objavila da su pobjednici Imagine Cupa 2014, takmičenja na nivou Bosne i Hercegovine, tim “Chemicalium” s Fakulteta informacionih tehnologija Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, u kategoriji inovacije, te tim “The Lab of Dreams” sa Slobomir P Univerziteta, u kategoriji igre.

Tim “Chemicalium”, kojeg predstavljaju studenti Amra Buljubašić, Ema Begulić, Hamza Sabljaković i Samir Šupčić, uz mentora Mohameda El-Zayata sa FIT-a, razvio je zanimljivu Windows Phone 8 aplikaciju koja promovira učenje hemije kroz korištenje pametnih telefona i NFC tehnologije, te se nada da će upravo putem njihove aplikacije mladi brže savladati osnove hemijskih spojeva, prenosi portal Klix.ba.

S druge strane, tim “The Lab of Dreams”, kojeg predstavljaju studenti Aleksandar Kojić, Aleksandar Petrović, Milan Kojić i Miloš Kojić, uz mentora Zorana Iliškovića sa Odsjeka za grafički dizajn Akademije umjetnosti Slobomir P Univerziteta, ponudio je igru za Windows Phone 8 kroz koju djeca na zabavan način mogu naučiti osnove iz matematike.

Enis Šahinović, Technical Evangelist pri Microsoft BiH i vođa Imagine Cup takmičenja u BiH, izjavio je da su studenti iz Bosne i Hercegovine i ove godine na uspješan način demonstrirali svoje znanje i inovativnost, te ponudili veoma zanimljive projekte u okviru takmičenja, sa jasnim fokusom na primjenu rješenja u edukaciji.

– U narednih nekoliko sedmica, našim timovima ćemo pružiti dodatnu podršku u prezentaciji projekata, te se nadamo da će izboriti plasman u veliko finale u Redmondu, rekao je Šahinović.

Timovi iz Bosne i Hercegovine nakon osvajanja lokalnog takmičenja su prošli u polufinalnu rundu, gdje nastavljaju takmičenje s timovima iz ostatka svijeta, u borbi za veliko finale, koje će biti održano u sjedištu Microsofta, Redmondu (Seattle, država Washington), početkom jula.

Fond nagrada procijenjen je na više od milion američkih dolara, pa će tako kroz glavne kategorije takmičenja (inovacije, igre i društvena odgovornost) pobjednici osvojiti po 50.000 dolara, dok su za pobjednike Imagine Cup izazova osigurane nagrade u iznosu od 1.000 do 5.000 dolara, saopćeno je iz Microsofta BiH.

(FENA/Klix.ba)